Wykonanie
Dziś zapraszam na risotto
pomidorowe, danie bezglutenowe z natury, pyszne, aromatyczne, doskonałe. Uwielbiam risotto czy to klasyczne, z
masłem, czy z różnymi składnikami, coś wspaniałego. Polecam serdecznie :-)* * *Składniki (proporcja dla 5-6 osób):400 g
ryżu arborio1
cebula2 ząbki
czosnku3-5
pomidorów sparzonych bez skórki lub 1 puszka1 lampka białego
wytrawnego wina (ok. 140 ml)1 łyżka
masłaser typu
parmezan lub
grana padanopółtora litra
bulionu (powinien być gorący)
sól,
pieprz,
oregano,
bazylia,
tymianekkilka listków świeżej
bazyliioliwa z wytłoczyn do smażeniaWykonanie:
1.
Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na
oliwie do zeszklenia.
2. Dodajemy łyżkę
masła i sypiemy
oregano (ja jak zawsze sporo). Chwilę smażymy.
3.
Czosnek przeciskamy przez praskę i uważamy, żeby się nie przypalił.
4. Teraz wsypujemy suchy
ryż i smażymy, cały czas mieszamy.
5. Gdy
ryż się "zeszkli", wtedy wlewamy lampkę
białego wina, mieszamy i czekamy aż odparuje
alkohol.
6. Gdy
wino już się wchłonie, wtedy czas na
bulion. Wlewamy
bulion partiami, mieszamy cały czas, gdy
ryż wchłonie
bulion, dolewamy znów chochlę lub dwie, mieszamy i tak aż
ryż wchłonie cały
bulion.Cały czas mieszamy.Teraz jest czas na ewentualne
przyprawy. Jeżeli
bulion jest dobrze przyprawiony, wtedy nie będzie potrzebna ani
sól ani
pieprz, tylko
zioła.
7. Teraz czas na
pomidory. Najlepsze te świeże, pokrojone drobno, ale te z puszki też się nadadzą. Mieszamy.
8. Dodajemy
zioła (
bazylia i
tymianek). Mieszamy.
9. Dodajemy
starty ser typu
parmezan lub
grana padano (mniej więcej tyle, ile widać na zdjęciu). Mieszamy.
10. I jeszcze drobno posiekana świeża
bazylia i gotowe. Podajemy posypane tartym
serem. Smacznego :-)Jeżeli zostanie coś na drugi dzień, wtedy polecam zrobić z risotta kuleczki, obtoczyć je w
bułce tartej i smażyć jak kotleciki.