Wykonanie
Dzisiaj przepis na danie trochę po włosku, dzięki użyciu
makaronu bezglutenowego danie staje się bezglutenowe i oczywiście jest przepyszne, serdecznie polecam :-)* * *Składniki (proporcje dla 4-5 osób):250 g bezglutenowego
makaronu typu spaghetti1
cebula1 łyżka
masła2 małe strączki
papryczki chilli2-3 ząbki
czosnku1 puszka
pomidorów1 puszeczka
przecieru pomidorowego1 szklanka
bulionuser twardy typu
parmezan lub
grana padano3/4 filiżanki
mleka2 łyżki
mąki kukurydzianej
oliwa do smażenia
sól,
pieprz,
oregano,
bazylia,
tymianek, szczypta
cukruWykonanie:
1. Drobno posiekaną
cebulę smażymy na
oliwie wraz z
oregano i
masłem. Następnie przeciskamy
czosnek przez praskę i uważamy by się nie przypalił.
2. Gdy
cebula się zeszkli, dodajemy pokrojone drobno i pozbawione pestek
papryczki chilli, smażymy, mieszamy.
3. Dodajemy
pomidory z puszki (ja zwykle wcześniej pozbawiam je szypułek, niedoskonałości i rozdrabniam). Smażymy albo raczej dusimy i mieszamy. Odrobinę słodzimy.
4. Wlewamy szklankę
bulionu, mieszamy i kilka minut dusimy wszystko.
5. Następnie dodajemy puszeczkę
przecieru pomidorowego, mieszamy, dusimy.
6. Przyprawiamy do smaku, uważamy z
solą (bo
bulion może być słony), dodajemy
pieprzu i
ziół. Mieszamy.
7. Wlewamy
mleko do sosu, mieszamy, wcieramy
ser twardy, ale sos może być nadal zbyt rzadki. Trzeba go zagęścić.Gotujemy
makaron jak zwykle.
8. Do zagęszczenia sosu potrzebujemy dwóch łyżek
mąki kukurydzianej, którą wsypujemy do szklanki, zalewamy do połowy zimną
wodą i mieszamy.
9. Rozmieszaną
mąkę z
wodą wlewamy do sosu, gotujemy przez chwilkę na małym ogniu, mieszamy cały czas i sos gotowy.
10. Ugotowany
makaron wrzucamy do sosu, mieszamy. Podajemy posypane tartym
twardym serem. Smacznego :-)