ßßß Cookit - przepis na Spaghetti z sosem pomidorowym z chilli (bezglutenowe)

Spaghetti z sosem pomidorowym z chilli (bezglutenowe)

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przepis na danie trochę po włosku, dzięki użyciu makaronu bezglutenowego danie staje się bezglutenowe i oczywiście jest przepyszne, serdecznie polecam :-)
* * *
Składniki (proporcje dla 4-5 osób):
250 g bezglutenowego makaronu typu spaghetti
1 cebula
1 łyżka masła
2 małe strączki papryczki chilli
2-3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
1 puszeczka przecieru pomidorowego
1 szklanka bulionu
ser twardy typu parmezan lub grana padano
3/4 filiżanki mleka
2 łyżki mąki kukurydzianej
oliwa do smażenia
sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek, szczypta cukru
Wykonanie:
1. Drobno posiekaną cebulę smażymy na oliwie wraz z oregano i masłem. Następnie przeciskamy czosnek przez praskę i uważamy by się nie przypalił.
2. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojone drobno i pozbawione pestek papryczki chilli, smażymy, mieszamy.
3. Dodajemy pomidory z puszki (ja zwykle wcześniej pozbawiam je szypułek, niedoskonałości i rozdrabniam). Smażymy albo raczej dusimy i mieszamy. Odrobinę słodzimy.
4. Wlewamy szklankę bulionu, mieszamy i kilka minut dusimy wszystko.
5. Następnie dodajemy puszeczkę przecieru pomidorowego, mieszamy, dusimy.
6. Przyprawiamy do smaku, uważamy z solą (bo bulion może być słony), dodajemy pieprzu i ziół. Mieszamy.
7. Wlewamy mleko do sosu, mieszamy, wcieramy ser twardy, ale sos może być nadal zbyt rzadki. Trzeba go zagęścić.
Gotujemy makaron jak zwykle.
8. Do zagęszczenia sosu potrzebujemy dwóch łyżek mąki kukurydzianej, którą wsypujemy do szklanki, zalewamy do połowy zimną wodą i mieszamy.
9. Rozmieszaną mąkę z wodą wlewamy do sosu, gotujemy przez chwilkę na małym ogniu, mieszamy cały czas i sos gotowy.
10. Ugotowany makaron wrzucamy do sosu, mieszamy. Podajemy posypane tartym twardym serem. Smacznego :-)
Źródło:http://kuchnia-bez-glutenu.blogspot.com/2015/11/spaghetti-z-sosem-pomidorowym-z-chilli.html