ßßß Cookit - przepis na Papryka nadziewana kaszą Bulgur

Papryka nadziewana kaszą Bulgur

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Przepis nadesłany na konkurs "Qmasz kaszę? Sięgaj do tradycji"
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
300 g kaszy bulgur
1 łyżka masła
4 szklanki bulionu warzywnego /może być z kostki/
1 ugotowana duża marchewka
1 ugotowana pietruszka
1 mały ugotowany seler
1 duża cebula
8 średnich czerwonych papryk + 2 do dodania do nadzienia
olej rzepakowy
sól
pieprz
1 jajko
pęczek zielonej pietruszki
Papryka nadziewana kaszą Bulgur - sposób przygotowania: Bulgur wypłukać, odcedzić i osuszyć na sicie. Rozgrzać w garnku z grubym dnem masło po czym wsypać kaszę i mieszając smażyć około 4 minut. Zalać bulionem, doprowadzić mieszając do wrzenia. Przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 25 minut. Cebulę zeszklić na 2 łyżkach oleju, dodać pokrojoną w drobna kostkę cukinię i 2 papryki. Podsmażyć do miękkości. Marchewkę, pietruszkę, seler pokroić w drobną kostkę. Miękki bulgur przesypać do miski, dodać warzywa, pokrojoną natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Połączyć z jajkiem. Papryki umyć, odciąć górne części od strony łodyżki, wydrążyć. Napełniać farszem, przykryć odciętymi górnymi częściami jak pokrywkami i pionowo układać ciasno w posmarowanym olejem naczyniu do zapiekania. Każdą paprykę polać delikatnie olejem. Do naczynia wlać szklankę delikatnego bulionu warzywnego i wstawić na około pół godziny do nagrzanego do 180oC piekarnika. Podawać po upieczeniu.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/175343385/papryka nadziewana kasza bulgur/p