ßßß
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia hiszpańskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (8 głosów)4 średnie bakłażany4 duże czerwone papryki4 małe cebule3 małe pomidory (pokrojone na połówki)2 ząbki czosnku12 solonych anchoissóloliwa extra virgenEscalivada z Katalonii (sałatka z pieczonych warzyw) - sposób przygotowania: Warzywa ułóż na grillu z węglem drzewnym lub na ruszcie piekarnika. Piecz 30 minut w temp. 180°C. Upieczone papryki opłucz zimną wodą i zdejmij skórę. Pokrój w paseczki i włóż do dużej miski. Bakłażany pieką się nieco krócej. Kiedy trochę przestygną, obierz je, podziel na kawałki i włóż do miski. Cebule też pieką się krócej: po przestygnięciu pokrój je na połówki i włóż do miski. Upieczone połówki pomidorów włóż do miski w całości. Warzywa posól do smaku, najlepiej solą gruboziarnistą. Na koniec polej wszystko obficie oliwą z oliwek, dodaj posiekany czosnek i anchois.Escalivadę podaje się na ciepło, jako oddzielne danie lub dodatek do ryżu, dziczyzny, drobiu i ryb.Turecka sałatka z bakłażanówPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu