ßßß Cookit - przepis na Escalivada z Katalonii (sałatka z pieczonych warzyw)

Escalivada z Katalonii (sałatka z pieczonych warzyw)

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Abel A. Murcia Soliano
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia hiszpańska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (8 głosów)
4 średnie bakłażany
4 duże czerwone papryki
4 małe cebule
3 małe pomidory (pokrojone na połówki)
2 ząbki czosnku
12 solonych anchois
sól
oliwa extra virgen
Escalivada z Katalonii (sałatka z pieczonych warzyw) - sposób przygotowania: Warzywa ułóż na grillu z węglem drzewnym lub na ruszcie piekarnika. Piecz 30 minut w temp. 180°C. Upieczone papryki opłucz zimną wodą i zdejmij skórę. Pokrój w paseczki i włóż do dużej miski. Bakłażany pieką się nieco krócej. Kiedy trochę przestygną, obierz je, podziel na kawałki i włóż do miski. Cebule też pieką się krócej: po przestygnięciu pokrój je na połówki i włóż do miski. Upieczone połówki pomidorów włóż do miski w całości. Warzywa posól do smaku, najlepiej solą gruboziarnistą. Na koniec polej wszystko obficie oliwą z oliwek, dodaj posiekany czosnek i anchois.
Escalivadę podaje się na ciepło, jako oddzielne danie lub dodatek do ryżu, dziczyzny, drobiu i ryb.
Turecka sałatka z bakłażanów
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/30165608/escalivada+z+katalonii+salatka+z+pieczonych+warzyw+/p