ßßß
Czas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia włoskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (6 głosów)1 strąk czerwonej papryki1 strąk żółtej papryki300 g czerstwego chleba pszennego&; 189; kg najlepszych pomidorówjakie możesz dostaćpół garści kaparów z zalewy1 mała cebula (najlepiej białabo najdelikatniejsza)1 garść bazyliia na dressing:1 łyżka octu truskawkowego/z czerwonego wina4 łyżki oliwy1 malutki ząbek czosnkusól i pieprzPanzanella - toskańska sałatka - sposób przygotowania: Paprykę opiekam równomiernie ze wszystkich stron. Gdy skórka sczernieje, wkładam strąki do torebki foliowej, po czym ją zawiązuję i odkładam worek na bok.W tym czasie pozbawiam chleb najtwardszej skórki i kroję w dużą grubą kostkę. Nagrzewam patelnię i przyrumieniam grzanki ze wszystkich stron. Pomidory kroję w grubą kostkę (nie odsączam soku), a cebulę w piórka. Wyciągam papryki z woreczka i obieram je ze skórki, po czym kroję na niewielkie paski.W dużej misce mieszam pomidory, cebulę, kapary, paprykę i grzanki. Przygotowuję dresing: łyżkę octu mieszam z 4 łyżkami oliwy, zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Mieszam z resztą składników, podaję od razu.Przepis J. Oliviera, z moimi modyfikacjami.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu