Wykonanie
U nas rewolucja październikowa! W wyniku powstałego zamieszania na blogu zapanowała tajemnicza cisza. Już wyjaśniamMuszę się pochwalić, że na początku miesiąca, w urodziny Głodzilli, przyszła na świat jego Siostra. Ekonomiczność w domu i zagrodzie! Będziemy świętować od tej
pory podwójne urodziny naszego Potomstwa 😛
Młoda jeszcze nie ma blogowego przydomku, w przeciwieństwie do jej starszego Brata, ale z pewnością przy okazji rozszerzania jej diety takowy uzyskaJa natomiast odzyskałam siły i korzystając z tego, że dzieciarnia śpi, wrzucam zalegający jeszcze od połowy września przepis na
konfiturę z aronii.Do aronii byłam nastawiona mocno sceptycznie, już większy entuzjazm wzbudzała we mnie jej kuzynka – jarzębina (a szczególną atencją darzyłam maminą
nalewkę z jarzębiny na miodzie). Będąc na „ostatnich nogach”, wpadłam w szał
przetworowy i aronia również wkręciła się w tryby tej hormonalnej machiny. Zrobiłam z niej
soki, dwa rodzaje
konfitury (ten drugi czeka w kolejce) i
dżem (również zakolejkowany). Gdy na kuchennym
polu bitwy opadł pył, przystąpiłam do degustacji. Ale to było dobre! Trzeba tylko pamiętać, żeby na kilka dni zapakować aronię do zamrażarki, w przeciwnym wypadku jej cierpkość może być trudna do zaakceptowania. Niektórzy, zamiast mrożenia, stosują patent z dodawaniem liści
wiśni (przy produkcji
soków). Dodam jeszcze, że aronia nie wymaga dodatku substancji żelujących, świetnie gęstnieje sama.
Konfiturę z aronii można stosować wszędzie tam, gdzie każdy inny tego typu wytwór-
przetwór. Genialnie sprawdza się jako dodatek do
mięs i
serów – postawiłabym ją na jednej półce z
żurawiną. Może za sprawą ciążowej gastrofazy nie mogłam się oderwać od pieczonego
boczku z dodatkiem tej
konfitury. Myślę, że obiektywnie to połączenie jest pyszne, ponieważ z takim samym entuzjazmem podszedł do niego mój
Małż oraz moja Mama.
Składniki (ok. 7 słoiczków
dżemowych):1 , 5 kg przemrożonej aronii*1 kg
cukru250 ml
wodyRozmroź
owoce.W sporym garnku zagotuj
wodę i stopniowo dodawaj do niej cały
cukier. Do uzyskanego w ten sposób
syropu wsyp aronię i gotuj, aż sok wypuszczony przez
owoce się zagotuje.Zmniejsz moc palnika i gotuj przez około godzinę bez pokrywki, potrząsając od czasu do czasu garnkiem, aby przemieszać zawartość (ewentualnie możesz użyć drewnianej łyżki z dziurką –
owoce się nie rozpadną na papkę). Zakończ gotowanie.Na drugi dzień ponownie zagotuj całość i trzymaj na niewielkim ogniu przynajmniej przez godzinę. Sprawdź konsystencję – wyłóż łyżeczkę
konfitury na lodowaty spodeczek (schłodzony w zamrażarce). Jeśli gęstnieje, to
konfitura jest gotowa. Jeśli nie, to gotuj jeszcze przez godzinę i sprawdź ponownie.Przekładaj do wyparzonych słoiczków i odstawiaj je do góry dnem do wystygnięcia.Nie wymaga pasteryzowania.
* przynajmniej przez 2 dniRelated Posts
Konfitury z aronii,
gruszek i
jabłek – do
mięsa i nie tylko
Dżem z aronii i
malin z
tymiankiemRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z
seremKompot
rabarbarowy z
cynamonemDżem truskawkowo-
rabarbarowy z
cynamonem