ßßß
Składniki:25-30 baldachów czarnego bzu1 kg cukru1 litr źródlanej wodysok z dużej cytrynyŚwieżo zebrane baldachy czarnego bzu rozłóż na białej kartce i zostaw na około godzinę, aby ewentualni mieszkańcy zdążyli się wyprowadzić. Następnie oskub dokładnie kwiatki z gałązek.Zagotuj litr wody z kilogramem cukru i sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Tak przygotowanym wrzącym syropem zalej kwiatki i zostaw do zaparzenia.Kiedy całość ostygnie, przecedź wywar przez gazę i jeszcze raz zagotuj, po czym przelej do wyparzonych słoiczków, które należy dokładnie zakręcić i odwrócić do góry dnem. Jeśli pokrywki będą wklęsłe, to nie trzeba pasteryzować, wystarczy przechowywać syrop w chłodnym i ciemnym miejscu.


Related PostsBiscotti di Prato (cantucci)Kompot rabarbarowy z cynamonemBiała kiełbasa pieczona w garnku rzymskimRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z seremDżem z aronii i malin z tymiankiem