ßßß Cookit - przepis na Syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu

nazwa

Wykonanie

Czarny bez, rosnący bujnie na rumowiskach, kwitnie w zależności od regionu od maja do lipca. Na surowo każda jego część jest trująca (kora, kwiaty, gałązki i owoce). Poddane obróbce termicznej nabierają właściwości zdrowotnych.
Przepis na ten syrop miał się pojawić na blogu już jakieś dwa tygodnie temu, ale się skubaniec zagrzebał w gromadzie innych szkiców i o nim zapomniałam. Dzisiaj dopiero coś mnie tknęło, bo podczas spaceru zauważyłam ze zdziwieniem, że we Wrocławiu jeszcze gdzieniegdzie kwitnie czarny bez (tudzież dziki bez). Może zatem komuś będzie się chciało w niedzielę pobuszować po chaszczach i rumowiskach, by narwać tych kwiatów i zrobić sobie zapas przepysznego i bardzo skutecznego środka na jesienno-zimowe przeziębienia. Genialnie smakuje dodany do herbaty – wystarczą 2-3 łyżeczki 😉
Składniki:
25-30 baldachów czarnego bzu
1 kg cukru
1 litr źródlanej wody
sok z dużej cytryny
Świeżo zebrane baldachy czarnego bzu rozłóż na białej kartce i zostaw na około godzinę, aby ewentualni mieszkańcy zdążyli się wyprowadzić. Następnie oskub dokładnie kwiatki z gałązek.
Zagotuj litr wody z kilogramem cukru i sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Tak przygotowanym wrzącym syropem zalej kwiatki i zostaw do zaparzenia.
Kiedy całość ostygnie, przecedź wywar przez gazę i jeszcze raz zagotuj, po czym przelej do wyparzonych słoiczków, które należy dokładnie zakręcić i odwrócić do góry dnem. Jeśli pokrywki będą wklęsłe, to nie trzeba pasteryzować, wystarczy przechowywać syrop w chłodnym i ciemnym miejscu.
Related Posts
Biscotti di Prato (cantucci)
Kompot rabarbarowy z cynamonem
Biała kiełbasa pieczona w garnku rzymskim
Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z serem
Dżem z aronii i malin z tymiankiem
Źródło:http://agatagotuje.pl/syrop-z-kwiatow-czarnego-bzu