ßßß
Składniki:450 g mrożonych jagód ( malin, truskawek, śliwek, moreli, wiśni)1/2 szklanki cukru1 op. budyniu waniliowego
Przygotowanie:Jagody rozmrażamy. Świeże wystarczy od razu zasypać cukrem.Odmrożone zasypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę.Dolewamy około 300 ml wody – tak aby w sumie było pół litra płynu.Gotujemy 20 minut pod przykryciem.W 1/2 szklanki wody rozrabiamy budyń.Wlewamy go do owoców i gotujemy do zagęszczenia – 2-3 minuty.Gorącą przekładamy do czystych wyparzonych słoików. Stawiamy do góry dnem.Nie pasteryzujemy, wieczka po ostudzeniu powinny być wklęsłe.Powiązane notki:Dla niemowląt: mleczna kaszka z bananem i jabłkiemMleczna manna jabłkowo – cynamonowaGrzane korzenne piwoKremowy, waniliowy, klasyczny – sernik z kratkąBabeczki do koszyczka