0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Zdrowe, leniwe sobotnie śniadanie to wspaniały początek weekendu. Orzechy są źródłem zdrowych tłuszczy wielonienasyconych, witamin oraz makro i mikroelementów. Jestem przeciwniczką redukowania wartości kalorycznych do minimum. Uważam, że to jakość jedzenia i skala jego przetworzenia decyduje o tyciu i problemach zdrowotnych. Dziś polecam swoją ulubioną owsiankę – Turbo orzechową. Czy wiesz, że dwa orzechy brazylijskie zaspokajają dzienne zapotrzebowanie na selen ? Niedobory selenu powodują ciągłe zmęczenie, osłabienie mięśni, spadek odporności i częstsze infekcje organizmu a także przyczyniać się do chorób trzustki i wątroby. Zatem orzechy górą!1 porcja:4 łyżki płatków owsianych250 ml wody1 łyżka masła orzechowego1 mały banan ( 130 g)1 łyżeczka bio rodzynek4 połówki orzechów włoskich5 orzechów nerkowca1 orzech brazylijskiPrzygotowanie:Płatki zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy. Owsiankę przelewamy do miseczki, na wierzchu układamy pokrojonego w plastry banana, a na nim posiekane orzechy i rodzynki.Powiązane notki:Kremowa Owsianka StraciatellaKlasyczna owsianka z masłem orzechowym i jagodamiOwsianka truskawkowa z pestkami dyniMannianka – owsianka z kaszą manną i syropemNocna owsianka z miodem i suszonymi owocami