Wykonanie
Już doskonale wiecie, że lubię celebrować śniadania. Owsianka i
jajka na miękko to ciągle dla mnie numer jeden. Pewnie gdybym mogła, to też zajadałabym świeże bułeczki
drożdżowe i popijałam gorącym
kakao, ale cóż należę do tych, którzy muszą ciągle zwracać uwagę na to co jedzą ;-) Taka natura!Ale taka owsianka jak dzisiaj wynagradza wszystko!Uwielbiam, wszystko to co znalazło się dzisiaj w mojej ukochanej błękitnej miseczce. Owsianka na bazie pełnoziarnistych
płatków i
kaszy manny,
jagody goji, pestki dni,
morwa biała,
orzechy nerkowca,
migdały i miechunka. Hmmm pysznie!Kilka faktów: o miechunce jest źródłem antyoksydantów, ma właściwości przeciwzapalne i hipoglikemiczne; o
morwie białej znanej od stuleci, w dawnych czasach podawanej jako środek leczniczy w chorobach układu pokarmowego,
bóli żołądka czy jako środek wspomagający przy rekonwalescencji. Jest również bogatym źródłem antyoksydantów, jak i pektyn, które wspomagają pracę jelit.
Jagody goji, to można by
rzec skoncentrowane źródło przeciwutleniaczy (antyoksydantów), dzięki którym dłużej jesteśmy piękni i młodzi. Nie wiem czy wiecie, ale te małe czerwone
jagódki są uznawane za jedne z najzdrowszych i cennych pod względem odżywczym
owoców. Nie chciałabym Was tutaj zalewać nazwami chemicznymi ale warto zgłębić wiedzę na temat tych
trzech skromnie wyglądających
owoców, bo drzemie w nich ogromna moc. Tym bardziej teraz w okresie wzmożonych przeziębień polecam Wam je serdecznie!Składniki:- 2 czubate łyżki
płatków owsianych- 1,5 łyżki
kaszy manny- 100 ml
wody- 150 ml
mleka 3,2%- 2 słodziki- 2 łyżki mieszanki (
jagody goji, miechunka,
morwa biała,
pestki dyni,
migdały,
orzechy nerkowca)W rondelku zagotuj
wodę i
mleko, dodaj słodziki. Wsyp
płatki i
kaszę zmniejsz ogień, mieszając od czasu do czasu gotuj 10 minut. Wlej do miseczki posyp mieszanką!Na zdrowie!
DZIEŃ DOBRY!