Wykonanie
Na zakończenie akcji Skandynawskie lato 2014 przygotowałam wraz z Panną Malwinną oraz Mirabelką fiński deser vispipuuro z
kaszy manny i
owoców. Najpopularniejszy jest tam z brusznicami, ale niestety nie mogłam ich nigdzie dostać. Zatem przygotowałam wersję z
czarnymi jagodami. Deser ten popularny jest też w Szwecji, gdzie nazywa się klappgröt.Korzystałam z przepisu z TEJ strony.
Składniki na 2 porcje:250 ml
wody6 łyżek
kaszy manny4 łyżki
cukru100 ml
jagód+
mleko i
jagody do podania1.
Wodę pogrzać w garnuszku. Dodawać stopniowo, ciągle mieszając
kaszę mannę. Gotować ok. 10 minut na wolnym ogniu ciągle mieszając. Chyba, że używamy
manny błyskawicznej, wtedy wystarczą 3 minuty.2. Do gotującej się
manny dodać
cukier i
jagody (inne
owoce, np.
borówki brusznice,
borówki amerykańskie,
żurawinę,
maliny,
truskawki,
morele,
agrest), wymieszać, pogotować jeszcze chwilę. Zdjąć z ognia i ostudzić.3. Zmiksować ostudzoną
mannę z
jagodami na gładką masę. Wylać do pucharków/salaterek. Schłodzić.4. Podawać z
mlekiem (można z nim wymieszać) i
owocami.Deser jest puszysty, lekki i orzeźwiający, idealny na upały. Może też stanowić śniadanie.To już koniec letniej edycji mojej akcji z kuchnią skandynawską. Mam nadzieję, że za rok bardziej się rozkręcicie w tym temacie 😉 Zapraszam też na edycję jesienną akcji, która odbędzie się październik-listopad.