ßßß
Składniki na 2 porcje:250 ml wody6 łyżek kaszy manny4 łyżki cukru100 ml jagód+ mleko i jagody do podania1. Wodę pogrzać w garnuszku. Dodawać stopniowo, ciągle mieszając kaszę mannę. Gotować ok. 10 minut na wolnym ogniu ciągle mieszając. Chyba, że używamy manny błyskawicznej, wtedy wystarczą 3 minuty.2. Do gotującej się manny dodać cukier i jagody (inne owoce, np. borówki brusznice, borówki amerykańskie, żurawinę, maliny, truskawki, morele, agrest), wymieszać, pogotować jeszcze chwilę. Zdjąć z ognia i ostudzić.3. Zmiksować ostudzoną mannę z jagodami na gładką masę. Wylać do pucharków/salaterek. Schłodzić.4. Podawać z mlekiem (można z nim wymieszać) i owocami.Deser jest puszysty, lekki i orzeźwiający, idealny na upały. Może też stanowić śniadanie.To już koniec letniej edycji mojej akcji z kuchnią skandynawską. Mam nadzieję, że za rok bardziej się rozkręcicie w tym temacie 😉 Zapraszam też na edycję jesienną akcji, która odbędzie się październik-listopad.