ßßß Cookit - przepis na Ciasto z jagodami i pianką

Ciasto z jagodami i pianką

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj wypróbowałam przepis na ciasto z jagodami i pianką budyniową, który pochodzi ze strony Agata gotuje . Ciasto okazało się strzałem w dziesiątkę było przepyszne i wyszło idealnie.
Składniki:
ciasto forma 35 x 20 cm
400g mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
250g masła
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pianka
5 białek
200g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 opakowania budyniu waniliowego 40g bez cukru
125 ml oleju
o,5 l jagód
Wykonanie:
1. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i proszek do pieczenia.
2. Do miski dołożyć posiekane masło i żółtka
3. Ciasto zagnieść i podzielić na 2 części w proporcji 0 , 4 do 0 , 6
4. Większą część ciasta wstawić do lodówki na półgodziny a pozostałą do zamrażalnika
5. Formę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą
6. Z lodówki wyjąć większą część ciasta i rozwałkować pomiędzy folią. Formę wyłożyć ciastem
7. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut aż lekko się podpiecze. Po upieczeniu ciasto odstawić i ostudzić
8. Białka ubić na sztywno
9. Do ubitych białek dodać cukier i cukier waniliowy. Dalej ubijać
10. Do masy dosypać budynie i dalej miksować.
11. Na koniec do masy pomału wlać olej i wymieszać
12. Tak przygotowaną piankę wylać na przestudzony spód
13. Na piance rozłożyć jagody
14. Pozostałą część ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć pokrywając jagody
15. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około pół godziny
Źródło:http://rozkloszowana.pl/ciasto-z-jagodami-i-pianka