ßßß
Dzisiaj wypróbowałam przepis na ciasto z jagodami i pianką budyniową, który pochodzi ze strony Agata gotuje . Ciasto okazało się strzałem w dziesiątkę było przepyszne i wyszło idealnie.Składniki:ciasto forma 35 x 20 cm400g mąki pszennej3 łyżki cukru pudru250g masła5 żółtek2 łyżeczki proszku do pieczeniapianka5 białek200g cukru2 łyżeczki cukru waniliowego2 opakowania budyniu waniliowego 40g bez cukru125 ml olejuo,5 l jagódWykonanie:1. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i proszek do pieczenia.2. Do miski dołożyć posiekane masło i żółtka3. Ciasto zagnieść i podzielić na 2 części w proporcji 0 , 4 do 0 , 64. Większą część ciasta wstawić do lodówki na półgodziny a pozostałą do zamrażalnika5. Formę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą6. Z lodówki wyjąć większą część ciasta i rozwałkować pomiędzy folią. Formę wyłożyć ciastem7. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut aż lekko się podpiecze. Po upieczeniu ciasto odstawić i ostudzić8. Białka ubić na sztywno9. Do ubitych białek dodać cukier i cukier waniliowy. Dalej ubijać10. Do masy dosypać budynie i dalej miksować.11. Na koniec do masy pomału wlać olej i wymieszać12. Tak przygotowaną piankę wylać na przestudzony spód13. Na piance rozłożyć jagody14. Pozostałą część ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć pokrywając jagody15. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około pół godziny