Wykonanie
Dzisiaj wypróbowałam przepis na ciasto z
jagodami i pianką budyniową, który pochodzi ze strony Agata gotuje . Ciasto okazało się strzałem w dziesiątkę było przepyszne i wyszło idealnie.Składniki:ciasto forma 35 x 20 cm400g
mąki pszennej3 łyżki
cukru pudru250g
masła5
żółtek2 łyżeczki
proszku do pieczeniapianka5
białek200g
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowego2 opakowania budyniu
waniliowego 40g bez
cukru125 ml
olejuo,5 l
jagódWykonanie:1.
Mąkę przesiać do miski, dodać
cukier i
proszek do pieczenia.2. Do miski dołożyć posiekane
masło i
żółtka3. Ciasto zagnieść i podzielić na 2 części w proporcji 0 , 4 do 0 , 64. Większą część ciasta wstawić do lodówki na półgodziny a pozostałą do zamrażalnika5. Formę wysmarować tłuszczem i obsypać
bułką tartą6. Z lodówki wyjąć większą część ciasta i rozwałkować pomiędzy folią. Formę wyłożyć
ciastem7. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut aż lekko się podpiecze. Po upieczeniu ciasto odstawić i ostudzić8.
Białka ubić na sztywno9. Do ubitych
białek dodać
cukier i
cukier waniliowy. Dalej ubijać10. Do masy dosypać budynie i dalej miksować.11. Na koniec do masy pomału wlać
olej i wymieszać12. Tak przygotowaną piankę wylać na przestudzony spód13. Na piance rozłożyć
jagody14. Pozostałą część ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć pokrywając
jagody15. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około pół godziny