Wykonanie
10 stycznia 2014
KRUCHE CIASTO Z
JAGODAMI I
WANILIOWĄ PIANKĄSkładniki:ciasto2 i 1/2 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia200 g
masła3 łyżki
cukru pudru5
żółtekpianka waniliowa5
białek100 g
cukru2 łyżki
cukru waniliowego2 opakowania budyniu
waniliowego1/2 szklanki
olejujagody1 kg
jagód (tutaj mrożone)Przygotowujemy kruche ciasto.
Mąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia. Dodajemy miękkie
masło,
cukier puder,
żółtka. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, które owijamy folią spożywczą i chłodzimy minimum 40 minut w lodówce. Następnie odcinamy 2/3 ciasta i ścieramy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiekamy spód 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C, aż
zrobi się złotawy z wierzchu.Przygotowujemy piankę
waniliową.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do niej stopniowo
cukier,
cukier waniliowy, budynie w proszku oraz
olej. Cały czas piankę miksujemy.
Jagody rozmrażamy i dokładnie odsączamy.
Owoce rozkładamy równomiernie na kruchym spodzie. Na
owoce wykładamy piankę
waniliową. Na sam wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałe schłodzone ciasto.Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika i pieczemy je 40 minut w temperaturze 180*C. Gotowe, złote z wierzchu i w pełni wystudzone oprószamy obficie
cukrem pudrem.
Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.