ßßß Cookit - przepis na KRUCHE CIASTO Z JAGODAMI I WANILIOWĄ PIANKĄ

KRUCHE CIASTO Z JAGODAMI I WANILIOWĄ PIANKĄ

nazwa

Wykonanie

10 stycznia 2014
KRUCHE CIASTO Z JAGODAMI I WANILIOWĄ PIANKĄ
Składniki:
ciasto
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
pianka waniliowa
5 białek
100 g cukru
2 łyżki cukru waniliowego
2 opakowania budyniu waniliowego
1/2 szklanki oleju
jagody
1 kg jagód (tutaj mrożone)
Przygotowujemy kruche ciasto.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy miękkie masło, cukier puder, żółtka. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, które owijamy folią spożywczą i chłodzimy minimum 40 minut w lodówce. Następnie odcinamy 2/3 ciasta i ścieramy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiekamy spód 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C, aż zrobi się złotawy z wierzchu.
Przygotowujemy piankę waniliową.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do niej stopniowo cukier, cukier waniliowy, budynie w proszku oraz olej. Cały czas piankę miksujemy.
Jagody rozmrażamy i dokładnie odsączamy. Owoce rozkładamy równomiernie na kruchym spodzie. Na owoce wykładamy piankę waniliową. Na sam wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałe schłodzone ciasto.
Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika i pieczemy je 40 minut w temperaturze 180*C. Gotowe, złote z wierzchu i w pełni wystudzone oprószamy obficie cukrem pudrem.
Partnerzy:
Wszystkie prawa zastrzeżone!
Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/01/kruche-ciasto-z-jagodami-i-waniliowa.html