ßßß

Kruchutkie, puszyste ciasto, niezwykle delikatna pianka budyniowa i aromatyczne truskawki - wypiek idealny na niedzielny deser. Ciasto rozpływa się w ustach, jest przepyszne w smaku i przede wszystkim proste w przygotowaniu - klasyczne, domowe ciasto, które powinno znaleźć się w kuchennych zapiskach każdej pani (lub pana) domu.
Ciasto:2,5 szklanki mąki pszennej250 g masła (zimnego)
łyżeczka proszku do pieczenia6 łyżek cukru pudrucukier waniliowy5 żółtekBudyniowa pianka:5 białek3/4 szklanki cukrucukier waniliowy2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (po 40 g)1/3 szklanki oleju
ok. 500 g truskawekcukier puder do oprószeniaCiasto:Masło bardzo drobno siekamy, dodajemy pozostałe składniki na ciasto i zagniatamy. Jeżeli ciasto okazałoby się zbyt suche można dodać ok. łyżkę (lub więcej) śmietany 12-18%. Powstałą masę dzielimy na dwie części, jedna ok. 60% druga 40%. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalki na minimum 2 godziny.Po tym czasie blaszkę ok. 20 x 3o cm wykładamy papierem do pieczenia i do formy ścieramy na tarce o grubych oczkach większą porcję ciasta. Delikatnie dociskamy łyżką troszeczkę wyrównując spód. Podpiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut do bardzo lekkiego zrumienienia.Całkowicie studzimy ciasto.Budyniowa Pianka:
Gdy ciasto jest już zimne możemy przygotować piankę.Białka ubijamy na sztywno. Następnie nadal na wysokich obrotach miksera bardzo powoli wsypujemy cukier, po czym dodajemy cukier waniliowy. Zmieniamy poziom robota na najniższy i powoli wsypujemy proszki budyniowe.Na końcu cienkim strumieniem, powoli ciągle miksując wlewamy olej.Masę przekładamy na podpieczony spód, a na nią wykładamy pokrojone truskawki (lub odwrotnie). Pozostałą część ciasta wyciągamy z zamrażalki i ścieramy na wierzch ciasta.Pieczemy w temperaturze ok. 175 stopni przez ok. 30-40 minut do zrumienienia wierzchu.Gdy ciasto przestygnie całość oprószamy cukrem pudrem.


