ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto z truskawkami

Kruche ciasto z truskawkami

nazwa

Wykonanie

2 szklanki mąki pszennej
200 g schłodzonego masła pokrojonego na kawałki
4 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na piankę:
4 białka
2 budynie waniliowe bez cukru
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki oleju
20 dkg truskawek przekrojonych na pół
Przygotowanie :
Wszystkie składniki na ciasto kruche, daję do miski i szybko łączę mokrą ręką
Ciasto krótko wyrabiam i dzielę na 2 części, jedna większą i jedną mniejszą
Jedną część owijam w folię spożywczą i wkładam do zamrażarki. Pozostałym ciastem, wylepiam spód i boki okrągłej foremki o średnicy 27 cm.
Piekarnik nastawiam na 180 stopni
Białka ubijam na pianę, dodaję cukier i nadal ubijam do czasu, kiedy piana będzie gęsta i lśniąca. Stopniowo dodaję, przesiany proszek budyniowy
Cieniutkim strumieniem, wlewam olej. Wszystko mieszam krótko, tylko do połączenia składników
Pianę wykładam na ciasto kruche. Na pianę daję pokrojone truskawki, lekko wciskam owoce w pianę
Na wierzch ciasta, ścieram schodzone ciasto kruche. Najlepiej trzeć ciasto na tarce o dużych oczkach
Ciasto piekę około 30 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Gotowe ciasto ostrożnie wyciągam z piekarnika i odstawiam do przestudzenia.
Wszystkie składniki na piankę, powinny być w temperaturze pokojowej.
Ciasto upiekłam w dwóch wersjach; jedno z pianą, a drugie z ciastem na wierzchu wg przepisu powyżej.
To z pianą z podanych składników można upiec w większej foremce ( ale jest niższe ), a to drugie jest wyższe o średnicy 23 cm.
przepis stąd
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2016/06/kruche-ciasto-z-truskawkami.html