Wykonanie
2 szklanki
mąki pszennej200 g schłodzonego
masła pokrojonego na kawałki4
żółtka1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaSkładniki na piankę:4
białka2 budynie
waniliowe bez
cukru3/4 szklanki
cukru1/4 szklanki
oleju20 dkg
truskawek przekrojonych na półPrzygotowanie :Wszystkie składniki na ciasto kruche,
daję do miski i szybko łączę mokrą rękąCiasto krótko wyrabiam i dzielę na 2 części, jedna większą i jedną mniejsząJedną część owijam w folię spożywczą i wkładam do zamrażarki. Pozostałym
ciastem, wylepiam spód i boki okrągłej foremki o średnicy 27 cm.Piekarnik nastawiam na 180 stopni
Białka ubijam na pianę, dodaję
cukier i nadal ubijam do czasu, kiedy piana będzie gęsta i lśniąca. Stopniowo dodaję, przesiany proszek budyniowyCieniutkim strumieniem, wlewam
olej. Wszystko mieszam krótko, tylko do połączenia składnikówPianę wykładam na ciasto kruche. Na pianę
daję pokrojone
truskawki, lekko wciskam
owoce w pianęNa wierzch ciasta, ścieram schodzone ciasto kruche. Najlepiej trzeć ciasto na tarce o dużych oczkachCiasto piekę około 30 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Gotowe ciasto ostrożnie wyciągam z piekarnika i odstawiam do przestudzenia.
Wszystkie składniki na piankę, powinny być w temperaturze pokojowej.Ciasto upiekłam w dwóch wersjach; jedno z pianą, a drugie z
ciastem na wierzchu wg przepisu powyżej.To z pianą z podanych składników można upiec w większej foremce ( ale jest niższe ), a to drugie jest wyższe o średnicy 23 cm.
przepis stąd