Wykonanie
Kruche ciasto z lekką, delikatną budyniową pianką z
truskawkami, przykryte z wierzchu resztą kruchego ciasta. Dla mnie ten wypiek jest prawdziwą kwintesencją lata, więc na dobry początek lipca i na koniec
truskawkowego sezonu - może ktoś się skusi? Ja do tego ciasta powracam każdego lata i za każdym razem zachwyca mnie swoim smakiem, uzależnia. Jestem pewna, że i na Was tak podziała! A poza tym to ciasto upiekłam jeszcze z innej okazji! Wczoraj blog miał drugą rocznicę, wczoraj minął rok od pierwszego wpisu, w którym się z
Wami przywitałam. A dzisiaj mijają dwa lata od pierwszego śniadania, które zjadłam wspólnie z
Wami. Dokładnie dwa lata temu pojawiło się tutaj pierwsze śniadanie, tak, tak. Niesamowite, jak ten czas szybko mija, niesamowite, jak bardzo rozwinęłam się ja i moja kulinarna pasja. Nie
będę się rozpisywać, po prostu Wam dziękuję i mam nadzieję, że nadal będziecie ze mną! Obiecuję nadal rozpieszczać i karmić Wasze podniebienia
smakami!
Przepis (jedna blacha 36cmx25cm):Kruche ciasto:2,5szkl
mąki pszennej250 g zimnego
masła2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
cukru5
żółtekMasa budyniowa:5
białek1/2szkl
oleju (u mnie: rzepakowy)1szkl
cukru do wypieków1 opakowanie
cukru wanilinowego2 opakowania budyniu
waniliowego (bez
cukru)Masa truskawkowa:600g
truskawek (bez szypułek)+
cukier puder do obsypania+
masło,
bułka tarta (do wysmarowania i obsypania blachy)
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta -
mąką,
proszkiem do pieczenia,
cukrem oraz
żółtkami. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać odrobinę
wody. Ciasto podzielić na dwie części – jedną nieco większą od drugiej, każdą zawinąć dokładnie w folię spożywczą, zamrozić (minimum godzina). Blachę wysmarować
masłem, obsypać
bułką tartą. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta, lekko przyklepać i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190 stopni stopni (opcja grzania: termoobieg) przez około 20 minut. Wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, ubić
białka na sztywną pianę. Następnie powoli wsypać drobny
cukier oraz
cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. W dalszej kolejności wsypać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Wlaćć
olej, miksując do połączenia. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać przekrojone na pół
truskawki. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Wstawić do piekarnika, piec w temperaturze 190 stopni przez około 30 – 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć
cukrem pudrem.