ßßß Cookit - przepis na KRUCHE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I BUDYNIEM

KRUCHE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I BUDYNIEM

nazwa

Wykonanie

Kruche ciasto z lekką, delikatną budyniową pianką z truskawkami, przykryte z wierzchu resztą kruchego ciasta. Dla mnie ten wypiek jest prawdziwą kwintesencją lata, więc na dobry początek lipca i na koniec truskawkowego sezonu - może ktoś się skusi? Ja do tego ciasta powracam każdego lata i za każdym razem zachwyca mnie swoim smakiem, uzależnia. Jestem pewna, że i na Was tak podziała! A poza tym to ciasto upiekłam jeszcze z innej okazji! Wczoraj blog miał drugą rocznicę, wczoraj minął rok od pierwszego wpisu, w którym się z Wami przywitałam. A dzisiaj mijają dwa lata od pierwszego śniadania, które zjadłam wspólnie z Wami. Dokładnie dwa lata temu pojawiło się tutaj pierwsze śniadanie, tak, tak. Niesamowite, jak ten czas szybko mija, niesamowite, jak bardzo rozwinęłam się ja i moja kulinarna pasja. Nie będę się rozpisywać, po prostu Wam dziękuję i mam nadzieję, że nadal będziecie ze mną! Obiecuję nadal rozpieszczać i karmić Wasze podniebienia smakami!
Przepis (jedna blacha 36cmx25cm):
Kruche ciasto:
2,5szkl mąki pszennej
250 g zimnego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
5 żółtek
Masa budyniowa:
5 białek
1/2szkl oleju (u mnie: rzepakowy)
1szkl cukru do wypieków
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru)
Masa truskawkowa:
600g truskawek (bez szypułek)
+ cukier puder do obsypania
+ masło, bułka tarta (do wysmarowania i obsypania blachy)
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta - mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem oraz żółtkami. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać odrobinę wody. Ciasto podzielić na dwie części – jedną nieco większą od drugiej, każdą zawinąć dokładnie w folię spożywczą, zamrozić (minimum godzina). Blachę wysmarować masłem, obsypać bułką tartą. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta, lekko przyklepać i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190 stopni stopni (opcja grzania: termoobieg) przez około 20 minut. Wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, ubić białka na sztywną pianę. Następnie powoli wsypać drobny cukier oraz cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. W dalszej kolejności wsypać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Wlaćć olej, miksując do połączenia. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać przekrojone na pół truskawki. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Wstawić do piekarnika, piec w temperaturze 190 stopni przez około 30 – 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/07/kruche-ciasto-z-truskawkami-i-budyniowa.html