Wykonanie
Przepis ten dostałam od mojej sąsiadki Ani. To ciasto piekłam już go kilka
razy i za każdym razem wychodzi przepyszne.
Owoce można użyć różne. Tym razem w roli głównej
truskawki.
Składniki:Na ciasto:2,5 szklanki
mąki pszennej25 dag
masła2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
cukru pudru5
żółtekSkładniki dokładnie zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części (większą część zostawiamy na spód). Część na wierzch ciasta wkładamy do zamrażalnika.Spód wykładamy w blasze o wymiarach 33 cm x 20 cm. Pieczemy w temp. 190 st.C 20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.Składniki na piankę budyniową:5
białek1 szklanka
cukru1 łyżka
cukru wanilinowego2 opakowania
budynku bez
cukru (
śmietankowy lub
waniliowy)1/2 szklanki
olejuUbijamy pianę z
białek i
cukru. Następnie dodajemy budynie i na końcu
olej. Dokładnie mieszamy, aby masa była jednolita.Dodatkowo:
truskawki (niecały kilogram)Na ostudzony spód wylewamy masę, dodajemy
owoce. Na wierzch ścieramy na tartce resztę ciasta z zamrażalnika. Pieczemy 30 minut w temp.170st.C
Bardzo smaczna wersja z
wiśniami: