Wykonanie
Na małą blachęSkładniki na kruche ciasto 1,5 szklanki
mąki pszennej100 g
masła lub
margaryny2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
cukru pudru4
żółtkaOwoce:
borówki,
jagody,
maliny itp.Wykonanie ciasta kruchego:
Mąkę,
proszek do pieczenia i
cukier puder przesiać na stolnicę. Dodać
masło pokrojone w kostkę,
żółtka i szybko zagnieść. owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.Ciasto wałkujemy na cienko i wkładamy do formy, następnie pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 20 minut.Składniki na piankę:4
białka1 szklanka drobnego
cukru2 opakowanie
cukru wanilinowego2 opakowania budyniu
waniliowego, bez
cukru (2 x 40 g)1/2 szklanki
olejuWykonanie pianki:
Białka zaczynamy ubijać kiedy podpieczony spód jest wystudzony. Ubijamy je na sztywno. Nie przerywając miksowania wsypujemy stopniowo, łyżka po łyżce
cukier i
cukier wanilinowy. Powinniśmy otrzymać ubitą pianę jak na
bezę. Następnie w małych porcjach dodajemy proszek budyniowy (nie gotowany), na końcu wlewamy
olej i delikatnie mieszamy do połączenia składników.Spód ciasta smarujemy ubitą pianą i wyrównujemy, układamy gęsto
owoce lekko wpychając w pianę. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut.