Wykonanie
Kolejny rewelacyjny przepis od Dorotki z Moich Wypieków. Ciasto jest pyszne, delikatne, mocno
malinowe. Rewelacja! Wypróbowałam i gorąco polecam:)Na pewno w przyszłości będzie też z innymi
owocami...
Składniki na kruche ciasto:2,5 szklanki
mąki pszennej250 g zimnego
masła lub
margaryny, pokrojone w kostkę2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
cukru pudru5
żółtekMasło zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można zmiksować). Podzielić na 2 części - około 2/3 i 1/3, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić..Na spód wysmarowanej blachy (około 33x20) zetrzeć na tarce 2/3 ciasta, lekko przyklepać i wyrównać. Podpiec w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.Składniki na budyniową piankę:5
białek1 szklanka drobnego
cukru do wypieków2 opakowania budyniu
waniliowego lub
śmietankowego, bez
cukru (2 x 40 g)1/2 szklanki
olejuDodatkowo:500 g
malin (mogą być zamrożone)
cukier puder do oprószeniaKiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać
białka. Gdy
białka są sztywne dodawać
cukier po jednej łyżce, cały czas ubijając. Dodać powoli proszek budyniowy miksując cały czas. Wlewać
olej, miksując do połączenia.Na ostudzony spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać.
Maliny gęsto ułożyć i lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, wystudzić, oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego:)