ßßß
Składniki na kruche ciasto:2,5 szklanki mąki pszennej250 g zimnego masła lub margaryny, pokrojone w kostkę2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki cukru pudru5 żółtekMasło zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można zmiksować). Podzielić na 2 części - około 2/3 i 1/3, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić..Na spód wysmarowanej blachy (około 33x20) zetrzeć na tarce 2/3 ciasta, lekko przyklepać i wyrównać. Podpiec w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.Składniki na budyniową piankę:5 białek1 szklanka drobnego cukru do wypieków2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)1/2 szklanki olejuDodatkowo:500 g malin (mogą być zamrożone)cukier puder do oprószeniaKiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Gdy białka są sztywne dodawać cukier po jednej łyżce, cały czas ubijając. Dodać powoli proszek budyniowy miksując cały czas. Wlewać olej, miksując do połączenia.Na ostudzony spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać. Maliny gęsto ułożyć i lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, wystudzić, oprószyć cukrem pudrem.Smacznego:)