ßßß Cookit - przepis na + JAGODY

+ JAGODY

nazwa

Wykonanie

przepyszne ciasto z jagodami, najlepsze pod słońcem! po prostu rozpływa się w ustach. a przepis pochodzi z mojewypieki.com
CIASTO:
3 3/4 szklanki mąki pszennej
1 1/2 (375g) kostki margaryny
3 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek cukru pudru
7 żółtek
Z podanych składników zagnieść ciasto i wsadzić do zamrażarki na około 2 godziny. Po tym czasie 60% ciasta rozwałkować, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec przez 15 minut w temperaturze 175°C. Pozostałą część ciasta wsadzić znów do zamrażarki.
Kiedy spód będzie już podpieczony i przestudzony możemy zabrać się za robienie pianki.
PIANKA:
7 białek
1 1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 opakowania (po 60g) budyniu waniliowego
3/4 szklanki oleju
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Po tym, stopniowo, drobnymi porcjami dodajemy cukier i cukier waniliowy. Po dokładnym ubiciu, zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy proszek budyniowy, ciągle mieszając. Na końcu wlewamy olej i miksujemy pomału do połączenia się składników.
Masę piankową wykładamy na podpieczony spód i obficie posypujemy jagodami. Na wierzch ścieramy na tarku pozostałą część ciasta z zamrażarki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175°C na ok. 40-45 minut.
Po upieczeniu zostawiamy ciasto do przestudzenia. Następnie wyciągamy je z formy, przekładamy na deseczkę, obficie posypujemy cukrem pudrem i już możemy się delektować!
Smacznego! :)
Źródło:http://cookingismyescape.blogspot.com/2012/08/17-najlepsze-pod-soncem-ciasto-z.html