Wykonanie
Dodane do piany bezowej budynie i
oliwa sprawiają, że pianka nie upada i pozostaje puszysta do ostatniego kawałka ciasta, nawet przez kilka dni, o ile tak długo się uchowa. Ten wspaniały przepis pochodzi z bloga Pyry i Gzik.
Składniki na kruche ciasto 2,5 szklanki
mąki pszennej250 g
masła lub
margaryny2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
cukru pudru5
żółtekOwoce:
maliny,
truskawki lub inneWykonanie ciasta kruchego:
Mąkę,
proszek do pieczenia i
cukier puder przesiać na stolnicę. Dodać
masło pokrojone w kostkę,
żółtka i szybko zagnieść. Podzielić na 2 części w proporcji 1/3 i 2/3, owinąć w folię spożywczą i zamrozić. Ciasto przygotowałam wieczorem, dzień wcześniej.Następnego dnia:Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Dno formy do pieczenia smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Na tarce ścieramy 2/3 część ciasta, wykładamy nim dno i lekko wyrównujemy wierzch. Pieczemy przez około 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.Składniki na delikatną budyniową piankę:5
białek1 szklanka drobnego
cukru1 opakowanie
cukru wanilinowego2 opakowania budyniu
waniliowego lub
śmietankowego, bez
cukru (2 x 40 g)1/2 szklanki
oleju słonecznikowegoWykonanie pianki:
Białka zaczynamy ubijać kiedy podpieczony spód jest wystudzony. Ubijamy je na sztywno. Nie przerywając miksowania wsypujemy stopniowo,
cukier i
cukier wanilinowy. Następnie dodajemy proszek budyniowy (nie gotujemy go) wlewamy
olej i delikatnie mieszamy.Spód ciasta smarujemy ubitą pianą, układamy gęsto
owoce lekko wpychając w pianę. Z zamrażalnika wyjmujemy drugą część ciasta (1/3), trzemy ją na grubych oczkach i posypujemy wierzch
malin. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 35 minut.Wierzch można oprószyć
cukrem pudrem.