ßßß Cookit - przepis na Sobotnie spotkanie, podarek i tort

Sobotnie spotkanie, podarek i tort

nazwa

Wykonanie

No tak...dziś pochwalę się, że spotkałam się z kimś..kogo znacie...z kobietą...blogerką...która ciągle zmyśla, że nie potrafi piec ciast!...która często pisze w postach o "miśku"...która robi dziwadła z kolorowego papieru...
Wiecie któż to taki może być?
A więc...to kobieta z miśka marzeń...niech żałuje, że nie przyszedł!
Ma na imię Gosia...goh od Gochy i fajna babka z niej i chyba wszyscy ją znamy z bloga Amku- Amku
Gosia dziękuję, za wspólne wypicie kawy, za zjedzone ciasto- chociaż mało jadłaś! chyba się wstydziła :-) nie no...nie należy do wstydliwych- konkret babka z niej...hmmm to pewnie jej nie smakowało- to już bardziej prawdopodobne hehe i jeszcze Gosia dzięki za podarek...zaintrygował mnie...muszę tam pójść, kupić co potrzebne i wypróbować
:-)
To moje pierwsze blogowe spotkanie- dziękuję! fajne było!
A dla blogowej goh przygotowałam to:
Kremowy sernik malinowy na zimno przepis patrz- klik
Kruche malinowe ciasto z lekką pianką budyniową.
cytuję za Dorotą
Składniki na kruche ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
250 g masła lub margaryny, zimnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Przygotowanie:
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Delikatna budyniowa pianka:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)*
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Ponadto:
500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
A oto podarek- dziękuję!
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2011/09/sobotnie-spotkanie-podarek-i-tort.html