Wykonanie
Moje ulubione kruche ciasto, spód i wierzch chrupiący, środek delikatny i mięciutki. Zamiast
malin można użyć innych
owoców np.
jeżyn,
porzeczek czy
borówek. Na blogach pełno ciast z tego przepisu, ja skorzystałam z przepisu od Doroty z „Moich Wypieków”.
Składniki na kruche ciasto:2,5 szklanki
mąki pszennej (może być również
mąka krupczatka)250 g
masła lub
margaryny, zimnego2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
cukru pudru5
żółtekBudyniowa pianka:5
białek1 szklanka drobnego
cukru do wypieków1 opakowanie
cukru wanilinowego (16 g)2 opakowania budyniu
waniliowego lub
śmietankowego, bez
cukru (2 x 40 g)1/2 szklanki
oleju słonecznikowegoDodatkowo:500 g
malin (mogą być mrożone, jednak nie rozmrażamy ich wcześniej)Wykonanie :
Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z
cukrem pudrem,
cukrem waniliowym i
proszkiem do pieczenia, dodajemy
żółtka i dodajemy pokrojone w kostkę zimne
masło. Wszystkie składniki ugniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części ( 2/3 i 1/3), mniejszą część owijamy w folię i odkładamy na ok. 20 minut do zamrażalnika. Pozostałym
ciastem wylepiamy dno uprzednio nasmarowanej
masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 190 st. C przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie, cały czas miksując pianę dodajemy po trochu
cukier, następnie proszek budyniowy i na końcu wlewamy małą strużką
olej. Miksujemy do połączenia składników.Na wystudzony spód ciasta przekładamy budyniową piankę i układamy
maliny (otworami do góry), lekko wciskając je w masę. Na wierzch zcieramy resztę zmrożonego ciasta.Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i pieczemy 35-40 minut.Smacznego!