Wykonanie
Ostatnio wiele zachwytów na blogach miało kruche ciasto z
owocami i pianką. Postanowiłam je zrobić jako kolejną niedzielną propozycje - ciasto jest delikatne, idealnie słodkie. Ja zrobiłam z
mrożonymi owocami i było pyszne!!!Za przepis dziękuje Dorocie:)Spróbujcie:)
Kruche ciasto:- 2,5 szklanki
mąki pszennej (może być również
mąka krupczatka)- 250 g
masła lub
margaryny, zimnego- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 3 łyżki
cukru pudru- 5
żółtekMasło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki
wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować
masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.Budyniowa pianka:- 5
białek- 1 szklanka drobnego
cukru- 1 opakowanie
cukru wanilinowego (16 g)- 2 opakowania budyniu
waniliowego lub
śmietankowego, bez
cukru (2 x 40g)- 1/2 szklanki
oleju słonecznikowegoPonadto:- 500 g
malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)-
cukier puder do oprószenia
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać
białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny
cukier i
cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać
olej, miksując do połączenia.Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto
maliny (otworkami do góry).
Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego:)