Wykonanie
To ciasto opanowało blogosferę a ponieważ świeże
maliny są jeszcze dostępne postanowiłam się skusić. Ciasto jest tak wspaniałe jak to zostało napisane na tych wszystkich blogach gdzie się pojawiło. Jest wyjątkowo kruche, pianka niezwykle leciutka no i
maliny spełniają swoją orzeźwiającą rolę. Całość na piątkę z plusem. Jedyne co bym zmieniła to ilość budyniu, następnym razem zastosuję tylko jeden chociaż nie wiem czy to nie zmieni konsystencji pianki. Bardzo polecam to ciasto bo naprawdę warto je upiec.
Źródło: xxxSkładniki:2,5 szklanki
mąki pszennej (może być również
mąka krupczatka)250 g
masła lub
margaryny, zimnego2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
cukru pudru5
żółtekMasło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki
wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej. Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować
masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.Delikatna budyniowa pianka:5
białek1 szklanka drobnego
cukru do wypieków1 opakowanie
cukru wanilinowego (16 g)*2 opakowania budyniu
waniliowego lub
śmietankowego, bez
cukru (2 x 40 g)1/2 szklanki
oleju słonecznikowegoPonadto:500 g
malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
cukier puder do oprószeniaKiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać
białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny
cukier i
cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać
olej, miksując do połączenia. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto
maliny (otworkami do góry).
Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%). Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego:)