Wykonanie
Chciałam wykorzystać zamrożone
maliny i zaczęłam szperać za ciekawym przepisem w internecie i natknęłam się na pyszne kruche ciasto z
malinami z budyniową pianką Klik . Czytając zachwalające opinie postanowiłam wypróbować go i ja. Dołączam się do pochwał, bo ciasto jest naprawdę pyszne! Pianka smakuje jak ptasie mleczko i jest naprawdę lekka.
Składniki na kruche ciasto:2,5 szklanki
mąki pszennej (może być również
mąka krupczatka)250 g
masła lub
margaryny, zimnego2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
cukru pudru5
żółtekMasło lub
margarynę posiekać nożem na stolnicy wraz z
mąką. Zagnieść ciasto z pozostałymi składnikami. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, można dodać 1 - 2 łyżki
wody. Podzielić na 2 części (3/4 ciasta i 1/4) każdą zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do zamrażarki na ok. godzinę.Blachę o wymiarach 33 x 20 cm ( u mnie 35x26 i tez wyszło wysokie ciasto) wysmarować
masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta, wykleić blachę
ciastem. Podpiec do zarumienienia w temperaturze 190ºC przez ok. 20 minut. Odstawić do wystudzenia.Delikatna budyniowa pianka:5
białek1 szklanka drobnego
cukru do wypieków1 opakowanie
cukru wanilinowego2 opakowania budyniu
waniliowego lub
śmietankowego, bez
cukru (2 x 40 g)1/2 szklanki
oleju słonecznikowegoPonadto:500 g
malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
cukier puder do oprószeniaKiedy podpieczony spód jest wystudzony, ubić
białka. Po ubiciu na sztywno, powoli wsypywać
cukier i
cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Powoli wlewać
olej, miksując do połączenia.Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać
maliny. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć
cukrem pudrem.