ßßß
Potrzebujesz: (na tortownicę 26 cm)Na ciasto:200g zimnego masła w kostce4 żółtka2 szklanki mąki2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki cukru pudruNa piankę:2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru4 białkacukier wanilinowy1 szklanka cukru0,5 szklanki oleju rzepakowegoDodatkowo:0,5kg truskawekcukier puder do obsypania ciastapapier do pieczenia i folia spożywczaPrzygotowanie:masło pokroić i zagnieść z resztą składników ciasta. Wyrobić i podzielić na dwie części - jedna powinna być trochę większa od drugiej. Osobno zawinąć w folię spożywczą i zamrozić.Gdy ciasto będzie zamrożone rozgrzać piekarnik do 200 stopni.Tortownicę posmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia (wykrajam odpowiednie koło).Większą część zamrożonego ciasta zetrzeć na tarce na tortownicę. Wyrównać i wstawić do piekarnika na 20 minut. Wyjąć i ostudzić.Ubić białka na sztywno. Powoli wsypywać łyżką cukier i cukier waniliowy. Następnie proszki budyniowe i cienkim strumieniem olej. Pamiętaj, co nagle to po diable! Wsypuj i wlewaj powoli. Następną porcję wsypuj dopiero, gdy poprzednia dobrze się połączy z białkami.Gotową masę wylej na zimny podpieczony spód. Na wierzchu ułóż pokrojone truskawki i wciśnij je lekko w masę. Zetrzyj pozostałe ciasto i wyrównaj.Wstaw do piekarnika na kolejne 30 minut.Gdy ciasto wystygnie oprósz je cukrem pudrem (można pominąć).Smacznego!