ßßß
Składniki:ciasto kruche :5 żółtek250g masła1/2 szklanki cukru pudru3 szklanki mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczeniapianka waniliowa:5 białek1 szklanka drobnego cukru2 budynie waniliowe bez cukru1 cukier wanilinowy (mały)1/2 szklanki olejuponadto:1/2 kg śliwek
Sposób wykonania:Mąkę przesiać na stolnicę. Masło pokroić w kostkę. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.Ciasto podzielić na 2 części i odstawić do lodówki na 30 minut.Blachę o wym 20x33cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozwałkować i ułożyć na papierze.Wstawić do nagrzanego piekarnika (180C).Podpiec ok 15 minut. Wyjąć i odstawić do wystudzenia.Przygotować piankę.Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać po 1 łyżce cukru i cukier wanilinowy. Dalej ubijać.Wsypać budynie (cały czas miksując). Na koniec powoli wlewać olej.Na podpieczony spód wyłożyć połowę pianki.Umyte i wydrylowane śliwki przekroić na pół i wkładać w piankę, lekko dociskając. Na śliwki wylać pozostałą piankę.Na wierzch, zetrzeć na tarce drugą część ciasta.Wstawić do piekarnika. Piec kolejne 30 minut.Wystudzić i obsypać cukrem pudrem.