ßßß
SkładnikiCiasto2,5 szklanki mąki250 g masła4 łyżki cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczenia5 żółtekPianka5 białek¾ szklanki cukru2 budynie waniliowe po 40g każdy½ szklanka olejuowoceZ podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2/3 i 1/3, owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki do zamrożenia.2/3 ciasta wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce na dużych oczkach do blaszki (25×30) wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko docisnąć i podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 0 C.Podpieczone ciasto wystudzićBiałka ubić na sztywno, dodawać partiami cukier nadal ubijając.Ubijając wsypać budynie.Powoli małą strużką wlewać olej nadal ubijając.Pianę wyłożyć delikatnie na podpieczony spód, wyrównać i rozłożyć owoce.Na owoce zetrzeć pozostałą część ciasta.Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 0 C do zarumienienia góry.Wyjąć, ostudzić.Ciasto posypać cukrem pudrem.Smacznego!!

