Wykonanie
Kiedyś poprosiłam moją przyjaciółkę
Asię o przepis na jakieś łatwe ciasto.
Asia przynosiła do pracy pyszne wypieki, a ja uważałam że nie dam rady upiec czegokolwiek.Dostałam ten przepis z komentarzem, że tego ciasta nie da się zepsuć;) I nie zepsułam;) Piekę je od lat i mimo, że w kwestii wypieków poczyniłam znaczne postępy, to całoroczne ciasto z
owocami pozostało moim ulubionym.Do ciasta zawsze używam świeżych
owoców, nigdy mrożonych. Latem można szaleć i dokładać
owoce takie na jakie mamy ochotę:
truskawki,
jagody,
wiśnie,
porzeczki,
rabarbar,
morele,
gruszki. Jesienią dodaję przepyszne
śliwki.
Jabłka są dodatkiem do tego ciasta przez cały rok;)Układając
owoce na cieście, trzeba zachować odstęp
między nimi, aby ciasto nie wyszło zbyt wilgotne.Ciasto z
owocami dosyć szybko może spleśnieć, więc piekę niewielką porcję, taką aby zjeść w ciągu 2 dni.Podane w przepisie składniki wystarczają na upieczenie ciasta, w blaszce o wymiarach 15x25 cm.Dziś upiekłam moją ulubioną wersję tego ciasta -
truskawkowe serduszka.
Składniki:1 szklanka
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru, minus 1 łyżka1/2 kostki
masła (10 dkg)2
jajka eko1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniakilkanaście
truskawekPrzygotowanie:
Masło rozpuścić w rondelku, pozostawić do wystygnięcia.Rozdzielić
żółtka od
białek.
Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka i
cukier utrzeć na białą masę.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito, do miski z
żółtkami i
cukrem.Następnie dodać roztopione
masło, dokładnie wymieszać.Dodać pianę z
białek i delikatnie wymieszać.Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i wyrównać jego powierzchni za pomocą łyżki zwilżonej w wodzie.
Truskawki umyć, przy pomocy nożyka wyciąć szypułkę, przekroić
owoce na pół.Układać
truskawki na cieście, zachowując odstępy.Piec ciasto przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.Po wystudzeniu posypać
cukrem pudrem.Smacznego