ßßß Cookit - przepis na Ciasto idealne - owoce plus beza

Ciasto idealne - owoce plus beza

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu trafiłam na blog, na którym roi się od przepięknych ciast. Zdecydowanie te z dodatkiem bezy podbiły moje serce i tylko czekałam na okazję, by je zrobić. Wiedziałam, że warto i nie myliłam się. Ciasto jest rewelacyjne. Najlepszym tego dowodem jest fakt, że nawet mój ojciec je pochwalił, czego, wierzcie mi, nie robi nigdy na głos. Tym razem się wyłamał :)
Składniki:
ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5 żółtek,
- 200 g masła,
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany,
beza:
- 5 białek,
- 150 g cukru,
dodatkowo:
- 500 g truskawek,
- 2 łyżki cukru.
Sposób wykonania:
Mąkę łączymy z cukrem, proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone w kawałki masło i mieszamy. Dodajemy żółtka, śmietanę i zagniatamy jednolite ciasto. Wkładamy je do lodówki na 30 minut.
W tym przepisie autorka wykorzystała tylko 1/3 część ciasta, ja jednak wzięłam dużą tortownicę i wykorzystałam dobre 2/3 całości. Ciastem wykładamy dno foremki (moja była okrągła o średnicy 32 cm), nakłuwamy je w kilku miejscach widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C z termoobiegiem i podpiekamy 10-15 minut. Ciasto wyjmujemy i lekko studzimy.
W tym czasie truskawki mieszamy z cukrem. Osobno ubijamy białka. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier.
Na przestudzone ciasto rozkładamy truskawki, a na nie, ubitą pianę z białek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C termoobiegiem i pieczemy ok. 40 minut. Piekarnik wyłączamy i uchylamy, a ciasto studzimy w nim około pół godziny.
Smacznego!
Źródło:http://tygryski-to-lubia.blogspot.com/2012/09/ciasto-idealne-owoce-plus-beza.html