ßßß
Składniki:ciasto:- 3 szklanki mąki pszennej,- 1/2 szklanki cukru,- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,- 5 żółtek,- 200 g masła,- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany,beza:- 5 białek,- 150 g cukru,dodatkowo:- 500 g truskawek,- 2 łyżki cukru.Sposób wykonania:Mąkę łączymy z cukrem, proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone w kawałki masło i mieszamy. Dodajemy żółtka, śmietanę i zagniatamy jednolite ciasto. Wkładamy je do lodówki na 30 minut.W tym przepisie autorka wykorzystała tylko 1/3 część ciasta, ja jednak wzięłam dużą tortownicę i wykorzystałam dobre 2/3 całości. Ciastem wykładamy dno foremki (moja była okrągła o średnicy 32 cm), nakłuwamy je w kilku miejscach widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C z termoobiegiem i podpiekamy 10-15 minut. Ciasto wyjmujemy i lekko studzimy.W tym czasie truskawki mieszamy z cukrem. Osobno ubijamy białka. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier.Na przestudzone ciasto rozkładamy truskawki, a na nie, ubitą pianę z białek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C termoobiegiem i pieczemy ok. 40 minut. Piekarnik wyłączamy i uchylamy, a ciasto studzimy w nim około pół godziny.Smacznego!
