ßßß
Składniki:- ciasto200 g cukru180 ml oleju (rzepakowego, słonecznikowego)4 jajkaok 260 g tartej marchwi (1,5-2 marchewki)100-130 g rodzynekskórka starta z 1 pomarańczy (sparzonej, umytej)260 g mąki pszennej (np. ok 180 g zwykłej i 80 g pełnoziarnistej)2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki gałki muszkatołowejszczypta soli- lukier3-4 czubate łyżki cukru pudru2 łyżki soku z pomarańczyPrzygotowanie:Prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 C. W dużej misce wymieszaj drewnianą łyżką cukier, olej i jajka. Dodaj marchewkę, rodzynki oraz skórkę z pomarańczy i wymieszaj. Następnie przesiej mąkę, proszek i przyprawy, dodaj sól i wymieszaj całość do połączenia składników. Piecz około 25-30 minut - jeśli wykałaczka wetknięta w ciasto jest sucha, a wierzch ciasta zarumieniony możesz wyjąć marchewkowe z piekarnika. Przestudź ciasto.Aby przygotować lukier przesiej cukier puder do miski i dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy i wymieszaj dokładnie W razie potrzeby dodaj więcej cukru pudru lub odrobinę soku z pomarańczy, do uzyskania odpowiedniej konsystencji - gęstego ale wciąż ciekłego lukru. Udekoruj lukrem przestudzone ciasto.

