ßßß Cookit - przepis na Fasolowe smarowidło do chleba, czyli wegetariański smalec

Fasolowe smarowidło do chleba, czyli wegetariański smalec

nazwa

Wykonanie

Pyszne fasolowe smarowidło, wyglądem przypominające nieco smalec, pachnące ponoć też podobnie (nie wiem, nie pamiętam już smalcu... ;)), smakujące... prze-pysz-nie! :) I nie wiem czy "jak smalec", to już nie mnie oceniać. W każdym razie polecam, bo ta pasta jest znakomita!
Składniki (na słoiczek 200ml):
1.5 szkl ugotowanej białej fasoli
2 cebule, drobno posiekane
1 jabłko, posiekane
1 łyżka masła sklarowanego
1-2 ząbki czosnku, zmiażdżone
przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, tymianek, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy
Cebulę zeszkliłam na sklarowanym maśle, dodałam drobno posiekane jabłko, kilka ziarenek ziela angielskiego i liść laurowy. Dusiłam na wolnym ogniu aż jabłka zmiękły, a cebulka się zezłociła. Pod koniec dodałam czosnek. Liść laurowy i ziele usunęłam.
Fasolę zmiksowałam na gładko, wymieszałam z cebulką i jabłkiem, doprawiłam solą, pieprzem, tymiankiem i lubczykiem.
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2014/12/fasolowe-smarowido-do-chleba-czyli.html