Wykonanie
Pyszne
fasolowe smarowidło, wyglądem przypominające nieco
smalec, pachnące ponoć też podobnie (nie wiem, nie pamiętam już
smalcu... ;)), smakujące... prze-pysz-nie! :) I nie wiem czy "jak
smalec", to już nie mnie oceniać. W każdym razie polecam, bo ta pasta jest znakomita!Składniki (na słoiczek 200ml):1.5 szkl ugotowanej
białej fasoli2
cebule, drobno posiekane1
jabłko, posiekane1 łyżka
masła sklarowanego1-2 ząbki
czosnku, zmiażdżone
przyprawy:
sól morska,
pieprz ziołowy,
tymianek,
lubczyk,
ziele angielskie,
liść laurowyCebulę zeszkliłam na sklarowanym
maśle, dodałam drobno posiekane
jabłko, kilka ziarenek
ziela angielskiego i
liść laurowy. Dusiłam na wolnym ogniu aż
jabłka zmiękły, a
cebulka się zezłociła. Pod koniec dodałam
czosnek.
Liść laurowy i ziele usunęłam.
Fasolę zmiksowałam na gładko, wymieszałam z
cebulką i
jabłkiem, doprawiłam
solą,
pieprzem,
tymiankiem i
lubczykiem.