ßßß
Składniki :500 g wołowiny gulaszowej2 duże cebule4 marchewki1 pietruszka1 czerwona papryka2 ząbki czosnku2 łyżeczki koncentratu pomidorowego1 liść laurowy4 ziarna ziela angielskiegomieszanka przypraw*: papryka ostra, papryka słodka, cząber, tymianek, kolendra2 łyżeczki majerankusól i pieprz do smaku2 łyżki masła klarowanegoMięso oczyść z błon i pokrój w dość grubą kostkę, przypraw solą i pieprzem. Cebulę posiekaj i podsmaż w sporym rondlu lub garnku na maśle klarowanym. Kiedy się zeszkli, dodaj mięso i smaż aż lekko zbrązowieje. Zalej taką ilością wody, żeby całość znalazła się poniżej jej powierzchni. Dodaj listek laurowy i ziele angielskie. Zagotuj i zmniejsz płomień. Niech płyn lekko „pyrka”.Obierz warzywa i pokrój w kostkę. Kiedy mięso będzie prawie miękkie, wrzuć do garnka. Jeśli trzeba – dolej wrzątku. Duś jeszcze przez pół godziny. Dodaj przyprawy, przeciśnięte przez praskę (albo drobno posiekane) ząbki czosnku oraz koncentrat pomidorowy. Gotuj jeszcze przez około kwadrans, żeby przyprawy oddały smaki. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli uznasz, że sos jest zbyt rzadki, możesz go zaciągnąć mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody lub gęstą śmietaną.Taki gulasz można zjeść praktycznie ze wszystkim – z chlebem, ziemniakami, kaszą czy makaronem.Smacznego!

* po szczypcie. Można też zastosować gotową przyprawę do gulaszu, ale dodajemy wtedy również glutaminian sodu. Gulasz będzie smaczny nawet jeśli doprawimy go tylko podstawowym zestawem: ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz.Related PostsZupa z czerwonej soczewicy z tajską pastą curryZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymiZiemniaczano-dyniowe kopytka z gulaszem wieprzowymBoeuf bourguignon