Wykonanie
Gulasz często gości na naszym
stole choćby z tego powodu, że jeśli mam w zamrażarce jakiś dziwaczny kawałek
mięsa i
zero pomysłu, jak go wykorzystać, to ta potrawa ratuje mnie z opresji. I do tego smakuje każdemu. Wracając do tego „dziwacznego” kawałka
mięsa, bierze się to stąd, że moi Rodzice nadal zaopatrują mnie w produkty spożywcze według starożytnej zasady, że
wieś żywi miasto 😉 Dostaję więc np. „nieoznakowane”
sztuki mięsa i dopiero, kiedy się rozmrożą można stwierdzić, czym one właściwie są 😉W wersji najbardziej podstawowej gulaszu można zastosować jedno warzywo –
cebulę. Wierzcie mi, z kopytkami czy z kluskami na parze naprawdę
daje radę. Tutaj pokażę Wam gulasz z warzywami, które każdy zawsze ma w spiżarce. Niby nic takiego, a jakie pyszne! Polecam! 😉
Składniki :500 g
wołowiny gulaszowej2 duże
cebule4
marchewki1
pietruszka1
czerwona papryka2 ząbki
czosnku2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego1
liść laurowy4 ziarna
ziela angielskiegomieszanka przypraw*:
papryka ostra,
papryka słodka, cząber,
tymianek,
kolendra2 łyżeczki
majerankusól i
pieprz do smaku2 łyżki
masła klarowanego
Mięso oczyść z błon i pokrój w dość grubą kostkę, przypraw
solą i
pieprzem.
Cebulę posiekaj i podsmaż w sporym rondlu lub garnku na
maśle klarowanym. Kiedy się zeszkli, dodaj
mięso i smaż aż lekko zbrązowieje. Zalej taką ilością
wody, żeby całość znalazła się poniżej jej powierzchni. Dodaj
listek laurowy i
ziele angielskie. Zagotuj i zmniejsz płomień. Niech płyn lekko „pyrka”.Obierz warzywa i pokrój w kostkę. Kiedy
mięso będzie prawie miękkie, wrzuć do garnka. Jeśli trzeba – dolej wrzątku. Duś jeszcze przez pół godziny. Dodaj
przyprawy, przeciśnięte przez praskę (albo drobno posiekane) ząbki
czosnku oraz
koncentrat pomidorowy. Gotuj jeszcze przez około kwadrans, żeby
przyprawy oddały smaki. Dopraw
solą i
pieprzem. Jeśli uznasz, że
sos jest zbyt rzadki, możesz go zaciągnąć
mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości
wody lub gęstą
śmietaną.Taki gulasz można zjeść praktycznie ze wszystkim – z
chlebem,
ziemniakami,
kaszą czy
makaronem.Smacznego!
* po szczypcie. Można też zastosować gotową
przyprawę do gulaszu, ale dodajemy wtedy również glutaminian
sodu. Gulasz będzie smaczny nawet jeśli doprawimy go tylko podstawowym zestawem:
ziele angielskie,
liść laurowy,
sól i
pieprz.Related PostsZupa z
czerwonej soczewicy z tajską pastą
curryZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymiZiemniaczano-
dyniowe kopytka z gulaszem wieprzowymBoeuf bourguignon