ßßß
Składniki :60 dag wieprzowiny (np.karczku)4 cebule (30 dag)2 pietruszki (20 dag)5 marchewek (35 dag)1/4 selera korzeniowego (10 dag)1 czerwona paprykazielona część pora (około połowy – 5 dag)15 dag czerwonej soczewicyprzyprawy: 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, sól i pieprz2 łyżki masła klarowanego lub oleju rzepakowegoMięso oczyść i pokrój w dość grubą kostkę, oprósz solą i świeżo mielonym pieprzem. Odstaw w chłodne miejsce i zajmij się warzywami: obierz je i pokrój (seler, paprykę i cebulę w kostkę – nie musisz się starać, może być duża; marchew, pora i pietruszkę na plasterki).Cebulę zeszklij na maśle, następnie dodaj do niej mięso i smaż razem do zrumienienia. Przełóż do sporego garnka i na lekko przestudzoną masę wsyp obie mielone papryki. Dorzuć ziele angielskie i liść laurowy, następnie zalej wodą (około 2,5 litra) – najlepiej wrzątkiem. Gotuj przez godzinę, po czym wsyp wszystkie warzywa.Kiedy już mięso będzie miękkie, dodaj do zupy soczewicę. Po maksymalnie 15 minutach będzie już gotowa. Zupę wystarczy doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego

Related PostsZupa z czerwonej soczewicy z tajską pastą curryZupa zbójeckaKotlety mielone z warzywami w chrupiącej panierceZiemniaczano-dyniowe kopytka z gulaszem wieprzowym