Wykonanie
Gar tej zupy z podanych proporcji będzie zaspakajał wasze głody przez dwa a nawet trzy dni (ale musowo znajdźcie dla niej miejsce w lodówce albo na balkonie). No chyba, że jest Was więcej niż para z dzieckiem, jak to jest w naszym wypadku.Przy robieniu zup gulaszowych jest pełna swoboda. Możecie wrzucić do niej dowolne warzywa w ulubionych proporcjach, możecie przyprawić, jak Wam się podoba i będzie pysznie (pod warunkiem, że w trakcie robienia będziecie smakować, a nie wrzucać co popadnie). Tej zupy nie robiłam z przepisu tylko z tego, co miałam aktualnie pod ręką. A jako niesiona na fali entuzjazmu blogerka zanotowałam skrzętnie, co wrzuciłam (a nawet zważyłam) – żeby Wam się łatwiej żyło 😛Podczas „sesji zdjęciowej” miał miejsce mały sabotaż – Głodzilla zaatakował porywając część dekoracji
Składniki :60 dag
wieprzowiny (np.karczku)4
cebule (30 dag)2
pietruszki (20 dag)5
marchewek (35 dag)1/4
selera korzeniowego (10 dag)1
czerwona paprykazielona część
pora (około połowy – 5 dag)15 dag
czerwonej soczewicyprzyprawy: 2 łyżeczki mielonej
słodkiej papryki, 1 łyżeczka mielonej
ostrej papryki, 2
liście laurowe, 4 ziarna
ziela angielskiego,
sól i
pieprz2 łyżki
masła klarowanego lub
oleju rzepakowegoMięso oczyść i pokrój w dość grubą kostkę, oprósz
solą i świeżo mielonym
pieprzem. Odstaw w chłodne miejsce i zajmij się warzywami: obierz je i pokrój (
seler,
paprykę i
cebulę w kostkę – nie musisz się starać, może być duża;
marchew,
pora i
pietruszkę na plasterki).
Cebulę zeszklij na
maśle, następnie dodaj do niej
mięso i smaż razem do zrumienienia. Przełóż do sporego garnka i na lekko przestudzoną masę wsyp obie mielone
papryki. Dorzuć
ziele angielskie i
liść laurowy, następnie zalej
wodą (około 2,5 litra) – najlepiej wrzątkiem. Gotuj przez godzinę, po czym wsyp wszystkie warzywa.Kiedy już
mięso będzie miękkie, dodaj do zupy
soczewicę. Po maksymalnie 15 minutach będzie już gotowa. Zupę wystarczy doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Smacznego
Related PostsZupa z
czerwonej soczewicy z tajską pastą
curryZupa zbójeckaKotlety mielone z warzywami w chrupiącej panierceZiemniaczano-
dyniowe kopytka z gulaszem wieprzowym