ßßß
Składniki (6-8porcji):50 dag karczku wieprzowego2-3 cebule4 dorodne marchewki1 spora pietruszka1/4 bulwy selera (opcjonalnie)65 dag marynowanej papryki (waga razem z zalewą)*2 łyżki masła klarowanegoprzyprawy: 1 opakowanie słodkiej mielonej papryki, 1 łyżka ostrej mielonej papryki, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, sól, świeżo mielony czarny pieprzKarczek pokrój w kostkę, przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Obierz warzywa. Cebulę posiekaj, marchewkę i pietruszkę pokrój w półplasterki, seler w kostkę.Cebulę zeszklij na maśle klarowanym, po czym dodaj do niej mięso i podsmażaj, aż się zrumieni. Zestaw patelnię z kuchenki, a kiedy tłuszcz lekko ostygnie, wysyp na mięso i cebulę mielone papryki i dokładnie wymieszaj (tłuszcz nie może być wrzący, ponieważ papryka się spali i będzie gorzka!).Przełóż zawartość patelni do dużego garnka (około 4 litrowego), wrzuć ziele angielskie, liść laurowy oraz wszystkie warzywa (za wyjątkiem marynowanej papryki). Zalej wodą (około 2-2,5 litra)**. Gotuj tak długo, aż mięso będzie miękkie. Dopiero wtedy dodaj pokrojoną w kostkę marynowaną paprykę i dopraw do smaku zalewą. Bywa, że wlewam pół słoika zalewy, ale zdarza się, że „wchodzi” nawet cały.Podawaj z pieczywem. Smacznego! 😉
* waga samej papryki to 30 dag** tak, aby wszystkie składniki były około 2 cm poniżej jej powierzchni.Related PostsZupa zbójeckaZupa z czerwonej soczewicy z tajską pastą curryZiemniaczano-dyniowe kopytka z gulaszem wieprzowymKotlety mielone z warzywami w chrupiącej panierce