Wykonanie
To, że zima nie odpuściła, działa na moją aktywność wyjątkowo destrukcyjnie – mogłabym tylko spać albo oglądać seriale i wcinać
chipsy. W zeszłym roku o tej
porze we Wrocławiu było tak ciepło, że mogłam śmigać po
mieście bez kurtki. A z drugiej strony, kiedy przypominam sobie moje szczenięce lata, to okazuje się, że zawsze w moje urodziny (które mam pod koniec marca) w Kotlinie Kłodzkiej było pełno świeżego śniegu.Jakiś czas temu ugotowałam zupę cygańską. Przepis na zaczerpnęłam lata temu z programu telewizyjnego Roberta Makłowicza. Teraz w
sumie nie wiem, ile z tej pierwotnej receptury w mojej zupie jest. Zawsze bowiem proporcje warzyw się zmieniają w zależności od tego, ile ich mam na stanie. Jej cechą charakterystyczną jest to, że bardzo dużo w niej
papryki – dodaję do zupy praktycznie całe opakowanie słodkiej mielonej
papryki i konkretną ilość ostrej. Do tego jeszcze marynowana
papryka razem z
octową zalewą i wychodzi fajna, rozgrzewająca zupa. W sam raz na ostatnie
podrygi tej nieszczęsnej zimy.Jest jednak pewna ważna uwaga! Z poniższego przepisu wychodzi spory gar tej pysznej zupy. Raczej wątpię, żeby zeszła na jeden raz. Jak tylko ostygnie, włóż ją lodówki. Jeśli tego nie zrobisz, to na mur beton skiśnie (a Ty tego nie poczujesz, bo jest kwaśna) i w Twojej rodzinie rozpocznie się dramatyczna walka o tron. Wiem z doświadczenia, bo raz zapomniałam ją schować 😛
Składniki (6-8porcji):50 dag karczku wieprzowego2-3
cebule4 dorodne
marchewki1 spora
pietruszka1/4 bulwy
selera (opcjonalnie)65 dag marynowanej
papryki (waga razem z zalewą)*2 łyżki
masła klarowanego
przyprawy: 1 opakowanie słodkiej mielonej
papryki, 1 łyżka ostrej mielonej
papryki, 2
liście laurowe, 5 ziaren
ziela angielskiego,
sól, świeżo mielony
czarny pieprzKarczek pokrój w kostkę, przypraw
solą i świeżo mielonym
pieprzem. Obierz warzywa.
Cebulę posiekaj,
marchewkę i
pietruszkę pokrój w półplasterki,
seler w kostkę.
Cebulę zeszklij na
maśle klarowanym, po czym dodaj do niej
mięso i podsmażaj, aż się zrumieni. Zestaw patelnię z kuchenki, a kiedy tłuszcz lekko ostygnie, wysyp na
mięso i
cebulę mielone
papryki i dokładnie wymieszaj (tłuszcz nie może być wrzący, ponieważ
papryka się spali i będzie gorzka!).Przełóż zawartość patelni do dużego garnka (około 4 litrowego), wrzuć
ziele angielskie,
liść laurowy oraz wszystkie warzywa (za wyjątkiem marynowanej
papryki). Zalej
wodą (około 2-2,5 litra)**. Gotuj tak długo, aż
mięso będzie miękkie. Dopiero wtedy dodaj pokrojoną w kostkę marynowaną
paprykę i dopraw do smaku zalewą. Bywa, że wlewam pół słoika zalewy, ale zdarza się, że „wchodzi” nawet cały.Podawaj z
pieczywem. Smacznego! 😉
* waga samej
papryki to 30 dag** tak, aby wszystkie składniki były około 2 cm poniżej jej powierzchni.Related PostsZupa zbójeckaZupa z
czerwonej soczewicy z tajską pastą
curryZiemniaczano-
dyniowe kopytka z gulaszem wieprzowymKotlety mielone z warzywami w chrupiącej panierce