ßßß Cookit - przepis na Złocista zupa kukurydziana

Złocista zupa kukurydziana

nazwa

Wykonanie

Składniki
1 puszka kukurydzy (no cóż, jest zima)
0,5 czerwonej papryki
kawałek pora
1 cebula
kilka plastrów boczku
2 małe marchewki
1 pietruszka
trochę curry
trochę ostrej papryki (do smaku)
sól
pieprz kolorowy
2 ziarenka ziela angielskiego
1 listek laurowy
1 łyżka masła
natka pietruszki (posiekać)
Sposób przygotowania
Krok 1
Boczek pokroić w drobną kosteczkę. Podobnie cebulę i pora. Podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Spokojnie, mamy go w boczku. Przełożyć wszystko do niewielkiego garnka. Zalać ok 1-1,5l wody.
Krok 2
Pokroić paprykę w drobną kostkę. Odłożyć trochę surowej, resztę wrzucić do garnka. Skroić jeszcze odrobinę pora w naprawdę małe paseczki i też odstawić na później do posypania zupy przed podaniem. Zetrzeć marchewkę i pietruszkę na drobnych oczkach.
Krok 3
Odsączyć kukurydzę i odłożyć troszkę na później, a większość wrzucić do garnka. Przyprawić solą, pieprzem, curry, ostrą papryką i odrobiną vegety domowej. Dodać masło. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Następnie zblendować na krem.
Krok 4
Przed podaniem posypać surową papryką, porem i kukurydzą. Daje to fajny akcent chrupkości. Por fajnie smakuje, dodaje troszkę zdecydowanego smaku. Można posypać zieleniną. Smacznego!
Źródło:http://coolinarnie.pl/2015/02/15941/zlocista-zupa-kukurydziana