Wykonanie
Składniki1 puszka
kukurydzy (no cóż, jest zima)0,5
czerwonej paprykikawałek
pora1
cebulakilka plastrów
boczku2 małe
marchewki1
pietruszkatrochę
currytrochę
ostrej papryki (do smaku)
sólpieprz kolorowy2 ziarenka
ziela angielskiego1
listek laurowy1 łyżka
masłanatka pietruszki (posiekać)Sposób przygotowaniaKrok 1
Boczek pokroić w drobną kosteczkę. Podobnie
cebulę i
pora. Podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Spokojnie, mamy go w
boczku. Przełożyć wszystko do niewielkiego garnka. Zalać ok 1-1,5l
wody.Krok 2Pokroić
paprykę w drobną kostkę. Odłożyć trochę surowej, resztę wrzucić do garnka. Skroić jeszcze odrobinę
pora w naprawdę małe paseczki i też odstawić na później do posypania zupy przed podaniem. Zetrzeć
marchewkę i
pietruszkę na drobnych oczkach.Krok 3Odsączyć
kukurydzę i odłożyć troszkę na później, a większość wrzucić do garnka. Przyprawić
solą,
pieprzem,
curry,
ostrą papryką i odrobiną
vegety domowej. Dodać
masło. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Następnie zblendować na krem.Krok 4Przed podaniem posypać surową
papryką,
porem i
kukurydzą.
Daje to fajny akcent chrupkości.
Por fajnie smakuje, dodaje troszkę zdecydowanego smaku. Można posypać
zieleniną. Smacznego!