Wykonanie
ZUPA ZIEMNIACZANANA ŻEBERKACH
Mój Smyk uwielbia
żeberka - zwłaszcza gotowane z zupy... Więc jaka zupka by nie była, jeśli ona nie smakuje, to na pewno zasmakują z niej
żeberka. Ta zupka powstała z myślą właśnie o nim... . Ja generalnie bardzo lubię polską kuchnię i krupniki, pomidorówki, rosołki, i inne zupki polskie królują na mym
stole niezwykle często. Ot taka polska ze mnie dusza :) Nie potrzebuje konkursów, by tak gotować :) Zupka ziemniaczana występuje u mnie w wielu odmianach - ta jest wyjątkowa, bo wszystkie warzywa są niezwykle drobno pokrojone ze względu na mego Malca. Mi smakowała, Maluszek zjadł parę łyżek...no i te
żeberka ;)Zupka zostaje zgłoszona do Akcji "Gotujemy po polsku" , której patronuje serwiszPierwszegoTloczenia.pl .Składniki:
6 dużych
ziemniakówniewielki kawałek
żeberek (3-4
żeberka)2
marchewki10 cm kawałek
pora1
pietruszkakawałek
boczku wędzonegopół
cebuli6 ziarenek
pieprzu2
ziela angielskie2
liście lauroweskóra z
boczkułyżeczka
masła - u mnie ghee
sólpieprz mielonyłyżeczka
VegetyZagotowujemy około 1,5 litra
wody. Na wrzącą wrzucamy
żeberka i gotujemy 10 minut. Następnie dorzucamy
liścia laurowego,
ziele angielskie,
pieprz ziarnisty i gotujemy kolejne 10 minut. W tym czasie obieramy warzywa i kroimy w bardzo niedużą kostkę, zaś
pora w plasterki. Dorzucamy do zupy. Wrzucamy też skórę z
boczku (u mnie zawsze jakaś odcięta znajdzie się w zamrażalniku),
pieprzymy i solimy delikatnie. Gotujemy na wolnym ogniu.
Boczek kroimy w bardzo niedużą kosteczkę i podsmażamy na patelni, kiedy nam się troszeczkę wytopi, wrzucamy drobno pokrojoną
cebulkę z łyżeczką
masła. Szklimy razem wszytko. Wrzucamy w całości do zupy. Dodajemy ewentualnie łyżeczkę, dwie
Vegety do smaku. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż
ziemniaki i reszta warzyw będzie miękka.Smaczności !! :)