ßßß Cookit - przepis na Kapuśniak jesienno - urodzinowy

Kapuśniak jesienno - urodzinowy

nazwa

Wykonanie

Cześć. Dziś kolejna zupa, ale jest to dla mnie zupa wyjątkowa. Po pierwsze dlatego, że jest to zupa klasycznie jesienno - zimowa. Po drugie jest to zupa, którą oczywiście gotuję regularnie co jakiś czas, ale tradycyjnie, co roku, gotuję ją w swoje urodziny. I tak też było ostatnim razem, w listopadzie.
U moich rodziców i babć jadało się i nadal jada kapuśniak z dodatkiem przecieru pomidorowego, ale ja gotuję bez.
Kapuśniak w moim domu jest obiadem jednodaniowym, bo zupa jest bardzo sycąca, gęsta i zawiera dużo różnorodnych składników, w tym gotowane żeberka, które można zjeść na osobnym talerzu.
Ostatni kapuśniak urodzinowy wyszedł właściwie idealnie. W przyszłości zaprezentuję kapuśniak w wersji wiosenno - letniej oraz w wersji wegetariańskiej.
Zapraszam do lektury przepisu, który znajduje się pod zdjęciami i zachęcam do samodzielnego przygotowania, ponieważ naprawdę warto! =)
Składniki:
- 300-400 g kiszonej kapusty
- kawałek żeberka
- 300 g wędzonego boczku
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- seler
- kawałek pora
- sól, pieprz, majeranek, kubaba (ziele angielskie), liść laurowy
- 4-5 ziemniaków
- 1 cebula
Sposób wykonania:
Żeberko zalewamy 2 l zimnej wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, a następnie zagotowujemy przez ok. 30 minut. Marchewki, pietruszki i seler trzemy na tarce. Kapustę drobno szatkujemy. Cebulę siekamy. Ziemniaki obieramy i kroimy.
Warzywa (za wyjątkiem ziemniaków i cebuli) dodajemy do gotujących się żeberek, przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem i gotujemy kolejne 15 minut. W międzyczasie kroimy w kostkę boczek oraz cebulę i podsmażamy je, a następnie wraz z kiszoną kapustą dodajemy do zupy. Gotujemy całość około godziny. Ziemniaki gotujemy osobno i dodajemy do gotowej zupy.
Smacznego =)
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/01/kapusniak-jesienno-urodzinowy.html