ßßß

Składniki:- 300-400 g kiszonej kapusty- kawałek żeberka- 300 g wędzonego boczku- 3 marchewki- 2 pietruszki- seler- kawałek pora- sól, pieprz, majeranek, kubaba (ziele angielskie), liść laurowy- 4-5 ziemniaków- 1 cebulaSposób wykonania:Żeberko zalewamy 2 l zimnej wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, a następnie zagotowujemy przez ok. 30 minut. Marchewki, pietruszki i seler trzemy na tarce. Kapustę drobno szatkujemy. Cebulę siekamy. Ziemniaki obieramy i kroimy.Warzywa (za wyjątkiem ziemniaków i cebuli) dodajemy do gotujących się żeberek, przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem i gotujemy kolejne 15 minut. W międzyczasie kroimy w kostkę boczek oraz cebulę i podsmażamy je, a następnie wraz z kiszoną kapustą dodajemy do zupy. Gotujemy całość około godziny. Ziemniaki gotujemy osobno i dodajemy do gotowej zupy.Smacznego =)