Wykonanie
Cześć. Dziś kolejna zupa, ale jest to dla mnie zupa wyjątkowa. Po pierwsze dlatego, że jest to zupa klasycznie jesienno - zimowa. Po drugie jest to zupa, którą oczywiście gotuję regularnie co jakiś czas, ale tradycyjnie, co roku, gotuję ją w swoje urodziny. I tak też było ostatnim razem, w listopadzie.U moich rodziców i babć jadało się i nadal
jada kapuśniak z dodatkiem
przecieru pomidorowego, ale ja gotuję bez.Kapuśniak w moim domu jest obiadem jednodaniowym, bo zupa jest bardzo sycąca, gęsta i zawiera dużo różnorodnych składników, w tym gotowane
żeberka, które można zjeść na osobnym talerzu.Ostatni kapuśniak urodzinowy wyszedł właściwie idealnie. W przyszłości zaprezentuję kapuśniak w wersji wiosenno - letniej oraz w wersji wegetariańskiej.Zapraszam do lektury przepisu, który znajduje się pod zdjęciami i zachęcam do samodzielnego przygotowania, ponieważ naprawdę warto! =)
Składniki:- 300-400 g
kiszonej kapusty- kawałek
żeberka- 300 g
wędzonego boczku- 3
marchewki- 2
pietruszki-
seler- kawałek
pora-
sól,
pieprz,
majeranek, kubaba (
ziele angielskie),
liść laurowy- 4-5
ziemniaków- 1
cebulaSposób wykonania:
Żeberko zalewamy 2 l zimnej
wody, dodajemy
liść laurowy i
ziele angielskie, a następnie zagotowujemy przez ok. 30 minut.
Marchewki,
pietruszki i
seler trzemy na tarce.
Kapustę drobno szatkujemy.
Cebulę siekamy.
Ziemniaki obieramy i kroimy.Warzywa (za wyjątkiem
ziemniaków i
cebuli) dodajemy do gotujących się
żeberek, przyprawiamy
solą,
pieprzem oraz
majerankiem i gotujemy kolejne 15 minut. W międzyczasie kroimy w kostkę
boczek oraz
cebulę i podsmażamy je, a następnie wraz z
kiszoną kapustą dodajemy do zupy. Gotujemy całość około godziny.
Ziemniaki gotujemy osobno i dodajemy do gotowej zupy.Smacznego =)