ßßß
Cookit - przepis na Kapuśniak
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Kapuśniak
Składniki
Boczek wędzony
Marchew
Pietruszka
Seler
Pory
Liść laurowy
Ziele angielskie
Ziemniak
Kapusta kiszona
Sól
Pieprz
Wykonanie
Dalej uzupełniam kolekcję zup na blogu. Tym razem kapuśniak z
kiszonej kapusty
. U mnie w domu zawsze jadało się i nadal
jada
, z dodatkiem
przecieru pomidorowego
. Dzisiaj u mnie wersja bez, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać odrobinę do zupy. Zmieni się wtedy trochę smak, no i wygląd.
Składniki:ok. 200 g
boczku wędzonego
2 -3
marchewki
1 -2
pietruszki
kawałek
selera
kawałek
pora
liść laurowy
kilka ziarenek
ziela angielskiego
4 - 5
ziemniaków
300 - 400 g
kapusty kiszonej
sól
,
pieprz
Wykonanie:
Boczek
zalać
wodą
(ok 2 - 3l). Doprowadzić do wrzenia, zdjąć szumowiny. Dodać ziele i
liść laurowy
. Warzywa umyć, obrać. Dodać do
wywaru
. Gotować przez kilkanaście minut.
Ziemniaki
obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Gotować przez kwadrans. W międzyczasie
kapustę
odcisnąć i posiekać. Kiedy
ziemniaki
będą już prawie ugotowane dodać
kapustę
. Gotować a ż zmięknie. Doprawić do smaku. Można dodać kilka łyżek
przecieru pomidorowego
.
Źródło:
http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/10/Kapusniak.html
Przepisy powiązane
ZUPA ZACIERKOWA
Kapuśniak listopadowo - urodzinowy (2)
Kapuśniak jesienno - urodzinowy
Kapuśniak
Zupa kalafiorowa
Składniki powiązane (0)