ßßß Cookit - przepis na Kapuśniak

Kapuśniak

nazwa

Wykonanie

Dalej uzupełniam kolekcję zup na blogu. Tym razem kapuśniak z kiszonej kapusty. U mnie w domu zawsze jadało się i nadal jada, z dodatkiem przecieru pomidorowego. Dzisiaj u mnie wersja bez, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać odrobinę do zupy. Zmieni się wtedy trochę smak, no i wygląd.
Składniki:
ok. 200 g boczku wędzonego
2 -3 marchewki
1 -2 pietruszki
kawałek selera
kawałek pora
liść laurowy
kilka ziarenek ziela angielskiego
4 - 5 ziemniaków
300 - 400 g kapusty kiszonej
sól, pieprz
Wykonanie:
Boczek zalać wodą (ok 2 - 3l). Doprowadzić do wrzenia, zdjąć szumowiny. Dodać ziele i liść laurowy. Warzywa umyć, obrać. Dodać do wywaru. Gotować przez kilkanaście minut. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Gotować przez kwadrans. W międzyczasie kapustę odcisnąć i posiekać. Kiedy ziemniaki będą już prawie ugotowane dodać kapustę. Gotować a ż zmięknie. Doprawić do smaku. Można dodać kilka łyżek przecieru pomidorowego.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/10/Kapusniak.html