Uwielbiam czas kiedy w okolicznym sklepie z warzywami zaczynając pojawiać się cudownie pachnące, aromatyczne i świeże warzywa. Dostępność takich warzyw wywołuje u mnie ochotę na wszelkiego rodzaju zupy i zawsze ciężko mi zdecydować, którą zjadłabym w danym dniu. Ostatnio padło na kalafiorową której przygotowanie publikuję poniżej. Zupa kalafiorowa jest smaczna i zdrowa dlatego więc nie czekaj dłużej z jej przygotowaniem 🙂Składniki:6- 9 skrzydełek z kurczaka2 marchewki średniej wielkości1 pietruszkaKawałek poraKawałek selera4 ziemniakiSólZiarenka pieprzu3 ziela angielskie1 listek laurowyPrzygotowanie:Skrzydełka zalej 2 litrami zimnej wody i zagotuj usuwając niepotrzebne „szumowiny”. Gdy wywar będzie już gotowy wyciągnij mięso i dodaj przygotowane warzywa (marchewkę pokrojoną w talarki, pietruszkę, selera i ziemniaki w kostkę, pora w całości, natomiast kalafiora w małe różyczki) oraz listek laurowy i ziele angielskie. Gdy wywar zbyt mocno odparuje podlej go gorącą wodą. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu do momentu miękkości kalafiora. Gdy warzywa będą już miękkie 1/3 kalafiora zblenduj i dodaj do zupy. Na sam koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i świeży koperek.