Wykonanie
Pin It
Zapraszam na jedną z naszych tradycyjnych
polskich zup, czyli na kapuśniak. Tym razem ugotowałam go jednak w wersji bardziej dietetycznej, czyli bez skwarek, na
mięsie indyczym, a nie na żeberkach. Jeśli lubicie kwaśny kapuśniak pod koniec gotowania dodajemy do niego odciśnięty sok z
kapusty.KapuśniakCzas przygotowania: 40 minutSkładniki:1500 ml
bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej), ewentualnie
woda1 indycza szyja500 g
kapusty kiszonej1 duża
marchew1 mała
pietruszka1 mały kawałek
selera6 średnich
ziemniaków4-5 ziarenek
ziela angielskiego2-3
listki laurowesólpieprzposiekana
natka pietruszkiWykonanie:Szyję wkładamy do garnka, zalewamy
bulionem, dodajmy
ziele angielski i
listek laurowy. Doprowadzamy do zagotowania.
Marchew,
seler,
pietruszkę i
ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do zupy i gotujemy do miękkości na średnim ogniu.
Kapustę odciskamy z soku, sok zachowujemy.
Kapustę kroimy na mniejsze kawałki. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy ją do zupy, wlewamy sok. Gotujmy około 5 minut. Przyprawiamy
solą i
pieprzem. Podajemy posypane
natką pietruszki.