Wykonanie
Pogoda za oknem coraz gorsza. Jeszcze niedawno największą popularnością na blogu cieszył się chłodnik, dziś wyszukujecie przepisów na rozgrzewające zupy. Nasza Węgierska zupa gulaszowa cieszy się uznaniem, za co dziękujemy, ale dziś zapraszamy na równie dobry, tradycyjny krupnik. Zupa jest dość sycąca, są w niej
ziemniaki,
marchew,
brukiew oraz
kasza jęczmienna. Moje pierwsze podejście do zupy skończyło się tragicznie, sypałam
kaszy na tzw, oko i ciut przesypałam. Łyżka stała sztywno i nie dało się nawet zamieszać. Gorąco polecam przepis. Idealny na jesienne i zimowe popołudnia.
SKŁADNIKI:
żeberka wieprzowe ok 750 g
marchewka 2 szt
pietruszka 1 szt
brukiew 1 szt
seler 1/2 szt
ziemniaki 5 średniej wielkości
natka pietruszkisól pieprz do smaku
ziele angielskie 1 szt
liść laurowy 1 mały
kasza jęczmienna 1 1/2 woreczkaPRZYGOTOWANIE:Składniki podane w przepisie wystarczają na duży garnek, 5 l.Do garnka wlać
wodę, 3/4 objętości.
Żeberka podzielić na porcje, umyć i wsadzić do
wody. Gotować przez godzinkę na średnim ogniu, od czasu do czasu zdejmować szumowiny. Po tym czasie dodać
liść laurowy,
ziele angielskie,
sól,
pieprz oraz obrane i pokrojone w kostkę warzywa –
poza ziemniakami. Gotować ok 30 minut.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i osobno obgotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i dodać do zupy w momencie gdy pozostałe warzywa będą już miękkawe. Nie wiem czy tak się wszędzie robi, ale u nas w domu robiła tak babcia i mama. Na samym końcu dodajemy
kaszę, gotujemy ok 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec można doprawić
maggi. Podawać posypaną
natką pietruszki. Smacznego:)