ßßß
SKŁADNIKI:żeberka wieprzowe ok 750 gmarchewka 2 sztpietruszka 1 sztbrukiew 1 sztseler 1/2 sztziemniaki 5 średniej wielkościnatka pietruszkisól pieprz do smakuziele angielskie 1 sztliść laurowy 1 małykasza jęczmienna 1 1/2 woreczkaPRZYGOTOWANIE:Składniki podane w przepisie wystarczają na duży garnek, 5 l.Do garnka wlać wodę, 3/4 objętości. Żeberka podzielić na porcje, umyć i wsadzić do wody. Gotować przez godzinkę na średnim ogniu, od czasu do czasu zdejmować szumowiny. Po tym czasie dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz oraz obrane i pokrojone w kostkę warzywa – poza ziemniakami. Gotować ok 30 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i osobno obgotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i dodać do zupy w momencie gdy pozostałe warzywa będą już miękkawe. Nie wiem czy tak się wszędzie robi, ale u nas w domu robiła tak babcia i mama. Na samym końcu dodajemy kaszę, gotujemy ok 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec można doprawić maggi. Podawać posypaną natką pietruszki. Smacznego:)