ßßß Cookit - przepis na Krupnik

Krupnik

nazwa

Wykonanie

Rozgrzewający krupnik na żeberkach wieprzowych.
Składniki:
300 g żeberek wieprzowych
400 g ziemniaków obranych
szklanka kaszy jęczmiennej
marchewka
pietruszka
cebula
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz
natka pietruszki, koperek
Mięso obsmażamy lub obgotowujemy, zmieniamy wodę i dolewamy ok. 3 litrów wrzątku. Mięso gotujemy godzinę. Dodajemy pozostałe składniki poza ziemniakami. Tym razem gotujemy pół godziny. Wyjmujemy mięso i odkrawamy od kości. Ziemniaki obrane kroimy w niewielką kostkę i gotujemy w zupie przez 15 minut. Zupę podajemy z koperkiem i kawałkami mięsa.
Źródło:http://prawdziwybiszkopt.blogspot.com/2014/12/krupnik.html