Wykonanie
Cześć =) Kapuśniak, to dla mnie zupa wyjątkowa. Po pierwsze dlatego, że jest to zupa klasycznie jesienno - zimowa. Po drugie, jest to zupa, którą oczywiście gotuję regularnie co jakiś czas, ale tradycyjnie, co roku, gotuję ją w swoje urodziny. I tak też było ostatnim razem, w listopadzie.
Potrzebne będą:- 300-400 g
kiszonej kapusty- kawałek
żeberka- 300 g
wędzonego boczku- 3
marchewki- 2
pietruszki-
seler- kawałek
pora-
sól,
pieprz,
majeranek,
ziele angielskie,
liść laurowy- 4-5
ziemniaków- 1
cebulaSposób wykonania:1)
Żeberko zalewamy 2 litrami zimnej
wody, dodajemy
liść laurowy i
ziele angielskie, a następnie zagotowujemy przez ok. 30 minut.2)
Marchewki,
pietruszki i
seler trzemy na tarce,
por drobno kroimy.
Kapustę szatkujemy.
Cebulę siekamy.
Ziemniaki obieramy i kroimy.
3) Warzywa (za wyjątkiem
ziemniaków i
cebuli) dodajemy do gotujących się
żeberek, przyprawiamy
solą,
pieprzem oraz
majerankiem i gotujemy kolejne 30 minut.4) W międzyczasie kroimy w kostkę
boczek oraz
cebulę i podsmażamy je, a następnie wraz z
kiszoną kapustą dodajemy do zupy. Gotujemy całość około godziny.
5)
Ziemniaki gotujemy osobno i dodajemy do gotowej zupy.
Smacznego =)