ßßß

Potrzebne będą:- 300-400 g kiszonej kapusty- kawałek żeberka- 300 g wędzonego boczku- 3 marchewki- 2 pietruszki- seler- kawałek pora- sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy- 4-5 ziemniaków- 1 cebula
Sposób wykonania:1) Żeberko zalewamy 2 litrami zimnej wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, a następnie zagotowujemy przez ok. 30 minut.2) Marchewki, pietruszki i seler trzemy na tarce, por drobno kroimy. Kapustę szatkujemy. Cebulę siekamy. Ziemniaki obieramy i kroimy.
3) Warzywa (za wyjątkiem ziemniaków i cebuli) dodajemy do gotujących się żeberek, przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem i gotujemy kolejne 30 minut.4) W międzyczasie kroimy w kostkę boczek oraz cebulę i podsmażamy je, a następnie wraz z kiszoną kapustą dodajemy do zupy. Gotujemy całość około godziny.
5) Ziemniaki gotujemy osobno i dodajemy do gotowej zupy.
Smacznego =)