ßßß Cookit - przepis na Kapuśniak na żeberkach

Kapuśniak na żeberkach

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zapraszam na jedną z moich ulubionych zup. Kapuśniak z kiszonej kapusty, gotowany na żeberkach jest zupą idealną na jesienne i zimowe dni.
Składniki:
1 kg żeberek
1,5 kg kapusty kiszonej
3 liście laurowe
15 ziaren ziela angielskiego
30 ziaren pieprzu
1 por
pół selera
1 marchewka
1 pietruszka
sól do smaku
1 czubata łyżeczka kminku mielonego
1 duża cebula
2 łyżki oleju
40 dag ziemniaków
2 czubate łyżki majeranku
Wykonanie:
Żeberka myjemy i dzielimy na mniejsze części. Mięso zalewamy zimną wodą (około 2 litry) i całość zagotowujemy. W międzyczasie zbieramy szumowinę.
Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól do smaku i gotujemy na wolnym ogniu, do czasu, aż mięso zmięknie.
Dodajemy pora, seler, marchewkę, pietruszkę i gotujemy 40 minut. Po tym czasie wyciągamy włoszczyznę.
Wyciągamy mięso, czekamy aż przestygnie, oddzielamy od kości, kroimy na małe kawałki i ponownie wrzucamy do zupy.
Kapustę odciskamy z soku, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do zupy. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, można ją przed wrzuceniem do zupy przepłukać wodą. Soku z kapusty nie wylewamy. Jeśli podczas gotowania zupy stwierdzimy, że zupa jest za mało kwaśna, dodajemy trochę soku.
Do zupy dodajemy kminek i całość gotujemy do czasu zmięknięcia kapusty.
W międzyczasie pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na 2 łyżkach oleju.
Gdy kapusta jest miękka, dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i gotujemy do ich zmięknięcia.
Na koniec dodajemy podsmażoną cebulę i majeranek. Zupę gotujemy 1 minutę i wyłączamy.
Smacznego :)
Zupę dołączam do akcji kulinarnych:
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2015/11/kapusniak-na-zeberkach.html