Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na jedną z moich ulubionych zup. Kapuśniak z
kiszonej kapusty, gotowany na żeberkach jest zupą idealną na jesienne i zimowe dni.
Składniki:1 kg
żeberek1,5 kg
kapusty kiszonej3
liście laurowe15 ziaren
ziela angielskiego30 ziaren
pieprzu1
porpół
selera1
marchewka1
pietruszkasól do smaku1 czubata łyżeczka
kminku mielonego1 duża
cebula2 łyżki
oleju40 dag
ziemniaków2 czubate łyżki
majerankuWykonanie:
Żeberka myjemy i dzielimy na mniejsze części.
Mięso zalewamy zimną
wodą (około 2 litry) i całość zagotowujemy. W międzyczasie zbieramy szumowinę.Dodajemy
liść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz,
sól do smaku i gotujemy na wolnym ogniu, do czasu, aż
mięso zmięknie.Dodajemy
pora,
seler,
marchewkę,
pietruszkę i gotujemy 40 minut. Po tym czasie wyciągamy
włoszczyznę.Wyciągamy
mięso, czekamy aż przestygnie, oddzielamy od kości, kroimy na małe kawałki i ponownie wrzucamy do zupy.
Kapustę odciskamy z soku, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do zupy. Jeśli
kapusta jest bardzo kwaśna, można ją przed wrzuceniem do zupy przepłukać
wodą. Soku z
kapusty nie wylewamy. Jeśli podczas gotowania zupy stwierdzimy, że zupa jest za mało kwaśna, dodajemy trochę soku.Do zupy dodajemy
kminek i całość gotujemy do czasu zmięknięcia
kapusty.W międzyczasie pokrojoną w kostkę
cebulę podsmażamy na 2 łyżkach
oleju.Gdy
kapusta jest miękka, dodajemy pokrojone w drobną kostkę
ziemniaki i gotujemy do ich zmięknięcia.Na koniec dodajemy podsmażoną
cebulę i
majeranek. Zupę gotujemy 1 minutę i wyłączamy.Smacznego :)Zupę dołączam do akcji kulinarnych: