ßßß
Zupa zacierkowa, taka typowa domowa, idealnie pasująca na jesienne obiadki.Składniki:porkawałek seleramarchewpietruszka2-3 szt.skrzydełek kurzych3-4 ziemniaki3-4 łyżki zacierki makaronowejparę plasterków boczku wędzonegomajeranekziele angielskieliście laurowesól,pieprzWlałam do garnka wodę - włożyłam skrzydełka,pokrojony na kawałki seler,por,liście laurowe i ziele angielskie.
Marchewkę i niedużą pietruszkę starłam na tarce o grubych oczkach.Warzywa podsmażyłam na maśle na patelni i dodałam do zupy.
Po około 30 minutach wyjęłam pora, selera i kurczaka i dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki.
Następnie zacierki.
Przyprawiłam solą,pieprzem i majerankiem.
Podsmażyłam na patelni pokrojony, wędzony boczek i pod koniec gotowania dodałam go do zupy.
I zupka zacierkowa gotowa.Smacznego!