Wykonanie
Gęsta, pikantna, sycąca, rozgrzewająca zupa gulaszowa, która swoje pochodzenia zawdzięcza Węgrom. Zupa gotowana na bazie
mięsa wołowego z dodatkiem
wieprzowiny i warzyw. Swój intensywny kolor zawdzięcza przysmażonej sproszkowanej czerwonej
słodkiej papryce. Najlepiej smakuje podana w chlebowej miseczce (kliknij po przepis). Smacznego.
Składniki:- 40 dkg
mięsa wołowego- 20 dkg
mięsa wieprzowego- 1
czerwona papryka- 1
żółta papryka- 1
marchew- 1
cebula- 2
ziemniaki- 10 dkg
pieczarek- 2
pomidory bez skórki- łyżka
masła- 3 ząbki
czosnku-
majeranek (1 łyżka),
zioła prowansalskie (1/2 łyżeczki),
pieprz,
sól, czerwona
słodka papryka (1 łyżka), czerwona
ostra papryka (1/2 łyżeczki),
liść laurowy,
ziele angielskiePrzygotowanie:
Mięso pokroić w większą kostkę, posypać
solą, podsmażyć na
maśle. Pod koniec obsmażania dodać
czerwoną paprykę i smażyć razem z
mięsem aż uzyskają brązowawy kolor.
Mięso przełożyć do garnka, zalać szklanka
wody, wrzucić liść, ziele, posolić oraz gotować około 1 godziny aż
mięso zrobi się miękkie.
Cebulę pokroić dość drobno, podsmażyć, pod koniec dodać pokrojone w plastry
pieczarki i wciśnięty przez praskę
czosnek. Całość podsmażyć do zmiękczenia
pieczarek. Dodać do
wywaru mięsnego.
Paprykę,
pomidory i
ziemniaki pokroić w kostkę,
marchew w krążki i dodać do
wywaru. Całość gotować jeszcze około 40 minut. Na koniec przyprawić
solą,
pieprzem,
ziołami oraz
ostrą papryką.