ßßß Cookit - przepis na Pikantny Gulasz Węgierski

Pikantny Gulasz Węgierski

nazwa

Wykonanie

Pięknie kolorowy
SKŁADNIKI:
500g mięsa wieprzowego
500 g mięsa wołowego gulaszowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów bez skórki
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 cukinia
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
zielony groszek (opcjonalnie)
ok 500 ml wody
słodka papryka, papryka chili, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, zioła prowansalskie, sól, pieprz
olej
dodatki: kasza gryczana, kasza jęczmienna, lub kto co lubi
Mięso wieprzowe i wołowe pokroić w kosteczkę. Usmażyć na oleju aż odparuje woda i mięso ładnie się zrumieni. Zrumienione mięso zalać gotującą się wody. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Obsmażamy na patelni razem z czosnkiem. Dodać do gotującego się mięsa. Dusić pod przykryciem ok 1 godziny. Marchewkę, pietruszkę obieramy i kroimy w niewielka kosteczkę. Paprykę i cukinię myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę.
Warzywa dodać do gulaszu, dodać pomidory z puszki i całość gotować pod przykryciem ok 1 godziny.
Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, majerankiem Całość gotować jeszcze następne 30 minut.
Pysznieeeeeeeeeee !!!
Źródło:http://marciochakucharzy.blogspot.com/2014/03/pikantny-gulasz-wegierski.html