Wykonanie
Rozgrzewająca i sycąca zupa gulaszowa:)Składniki:– 600g
wołowiny–
wywar lub 3 kostki wołowe– 1
czerwona papryka– 2 ząbki
czosnku– 4
ziemniaki– 2
cebule– 3
pieczarki– 2 łyżki
koncentratu pomidorowego– mały słoiczek
papryki konserwowej–
przyprawy:
papryka słodka,
papryka ostra,
sól,
pieprz, 2
liście laurowe, 3 ziarenka
ziela angielskiegoPrzygotowanie:* Naszą zupę gulaszową zaczynamy od pokrojenia
mięsa w kostkę i obsmażenia go na patelni przez kilka minut.W tym czasie kroimy
cebulę w kostkę, rozdrabniamy
czosnek i rumienimy na
smalcu, najlepiej w garnku, w którym będziemy gotowali naszą zupę.Do naszego podsmażonego
mięsa wrzucamy pokrojone w plastry
pieczarki i jeszcze chwilę razem dusimy, po czym całość wrzucamy do
cebuli. Przyprawiamy po łyżce
papryki ostrej i słodkiej.* Zalewamy
mięso z
cebulą przygotowanym wcześniej
wywarem, bądź
wodą ( u mnie były to 3 litry na garnek 4,5 l ).Do zupy dodajemy
liście laurowe,
ziele angielskie,
sól,
pieprz i jeżeli użyliśmy samej
wody to
kostki rosołowe.Gotujemy na średnim ogniu, a po około 30 minutach dodajemy pokrojoną w paski
paprykę świeżą i konserwową ( zalewę z
papryki też ), oraz koncentrat.* Gotujemy do miękkości
mięsa, a 10-15 minut przed końcem dodajemy
ziemniaki pokrojone w kostkę.Do zupy możemy dodać również świeże
pomidory :)
Kategorie: