ßßß
Rozgrzewająca i sycąca zupa gulaszowa:)Składniki:– 600g wołowiny– wywar lub 3 kostki wołowe– 1 czerwona papryka– 2 ząbki czosnku– 4 ziemniaki– 2 cebule– 3 pieczarki– 2 łyżki koncentratu pomidorowego– mały słoiczek papryki konserwowej– przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiegoPrzygotowanie:* Naszą zupę gulaszową zaczynamy od pokrojenia mięsa w kostkę i obsmażenia go na patelni przez kilka minut.W tym czasie kroimy cebulę w kostkę, rozdrabniamy czosnek i rumienimy na smalcu, najlepiej w garnku, w którym będziemy gotowali naszą zupę.Do naszego podsmażonego mięsa wrzucamy pokrojone w plastry pieczarki i jeszcze chwilę razem dusimy, po czym całość wrzucamy do cebuli. Przyprawiamy po łyżce papryki ostrej i słodkiej.* Zalewamy mięso z cebulą przygotowanym wcześniej wywarem, bądź wodą ( u mnie były to 3 litry na garnek 4,5 l ).Do zupy dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i jeżeli użyliśmy samej wody to kostki rosołowe.Gotujemy na średnim ogniu, a po około 30 minutach dodajemy pokrojoną w paski paprykę świeżą i konserwową ( zalewę z papryki też ), oraz koncentrat.* Gotujemy do miękkości mięsa, a 10-15 minut przed końcem dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę.Do zupy możemy dodać również świeże pomidory :)
Kategorie: